– Det blir stadig mer sannsynlig at bransjen vil møte voksende tilbudsutfordringer i det kommende året. Det vil derfor være nødvendig med en betydelig økning i de globale lete- og produksjonsinvesteringene for å minimere dette underskuddet.

Det sier nordmannen Paal Kibsgaard, sjefen for oljeservicegiganten Schlumberger, i selskapets kvartalsrapport offentliggjort fredag ettermiddag.

Rapporten viser at selskapet fikk et driftsresultat på om lag en milliard dollar i årets første kvartal, litt ned fra fjerde kvartal men litt bedre enn i første kvartal i fjor. Inntektene steg 14 prosent det seneste året til 7,8 milliarder dollar.

– Dramatiske underinvesteringer

Oljeprissmellen i 2014 rammet bransjen hardt, og oljeselskapene svarte med å strupe investeringene i nye letebrønner, dyre feltutbygginger, og skviste leverandørene. Det har nå gitt et problem:

– Etter tre år på rad med dramatiske underinvesteringer globalt i leting og produksjon, har produksjonsbasen begynt å vise de forventede tegnene til svekkelse, sier Kibsgaard. Listen over land med utfordringer er lang:

  • Norge, Angola, Mexico, Malaysia, Kina og Indonesia viser nå års-nedgang i produksjonen.
  • Libya og Nigeria produserer nær sin fulle kapasitet.
  • Produksjonen i Venezuela er i fritt fall
  • Det er mulighet for nye sanksjoner mot Iran
  • Den «geopolitiske» risikoen er tiltagende


– Den eneste større kilden til kortsiktig tilbudsvekst for å adressere det globale produksjonsfallet og den sterke internasjonale etterspørselen er Saudi-Arabia, Kuwait, Emiratene, Russland og amerikansk skiferoljeproduksjon, sier Kibsgaard, som understreker at det er mange hindre og begrensninger for amerikanske land-produsenter.

– Oljemarkedet er i balanse

Den amerikanske presidenten Donald Trump gikk tidligere fredag ettermiddag kraftig ut mot oljeproduksjonskartellet Opec, og mener oljeprisene er kunstig høye.

Det er åpenbart ikke nordmannen på toppen Schlumberger enig i:

– Det globale oljemarkedet, fraværet av global lagerbygging i første kvartal, støttet av Opec- og Russlands-ledede kutt, bekrefter at oljemarkedet er i balanse, sier han i kvartalsrapporten.(Vilkår)

– Det er jo guttedrømmen da, å bli politi
DN spurte studentene om drømmejobben deres, og om når den er innen rekkevidde
02:07
Publisert: