Seadrill Limited bekrefter at datterselskapet Seadrill Serviços de Petroleo ble overlevert en ransakelsesordre av brasiliansk politi i forbindelse med korrupsjonsetterforskning.

Det skriver selskapet i en børsmelding onsdag kveld.

Det er en del av den 75. og seneste fasen av Operasjon bilvask, den gigantiske korrupsjonssaken knyttet til det statlige oljeselskapet Petrobras som siden 2014 er rullet opp i Brasil.

I børsmeldingen skriver Seadrill at det vil samarbeide fullt med den pågående etterforskningen.

Det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet opererer i 15 land på fem kontinenter, og eier rigger som leies ut til oljeselskaper for å bore etter olje på havbunnen.

Mistenker bestikkelser til mellommenn

I en uttalelse skriver statsadvokaten i Rio, Ministério Público Federal, at målet med ransakelsen er å undersøke mulig korrupsjon og hvitvasking i forbindelse med kontrakter Seadrill og Sapura inngikk med Petrobras om levering av tre rørleggingsskip.

Statsadvokaten skriver at den har indikasjoner på at Sapura har betalt 1,5 prosent av kontraktsverdier som bestikkelser til mellommenn.

Mellommennene skulle innhente hemmelig informasjon fra statseide Petrobras og øke sjansen for at Sapura fikk spesifikke oppdrag, mistenker statsadvokaten.

Ifølge statsadvokaten viser kontoutskrifter fra utenlandske bankkontoer tilhørende de etterforskede partene at mellommenn, etter å ha mottatt betaling på kontoer tilknyttet selskaper registrert i skatteparadiser, overførte deler av bestikkelsene til to ledende ansatte i Sapura.

Statsadvokaten skriver også at den mistenker at de etterforskede partenes ulovlige virksomhet i tillegg dekket andre Petrobras-kontrakter, også til fordel for Seadrill Groups-interesser.

Statsadvokaten fikk ikke fryse Seadrill-kontoer

Til Reuters sier Sapura at selskapet vil være tilgjengelig for myndighetene, men at de så langt ikke har hatt tilgang til mer informasjon om innholdet av etterforskningen som utløste ordren. De sier at de vil fortsette å være tilgjengelig for myndighetene for å bidra med klarhet i situasjonen, dersom det er nødvendig.

DN har ikke lyktes å komme i kontakt med Seadrill onsdag kveld.

Som et ledd i etterforskningen har statsadvokaten fått frosset flere bankkontoer som tilhører personer som blir etterforsket i saken. Ifølge brasilianske medier ønsket statsadvokaten opprinnelig å fryse kontoer tilhørende Seadrill, men dette skal ha blitt avvist av domstolen. Årsaken var at domstolen ikke mener det finnes nok bevis for tilknytningen mellom etterforskede personer og selskapene Seadrill og Sapura.

Etterforskningen har bånd til flere land og det skal ha blitt gjennomført flere razziaer onsdag.

Kollaps på børs

Seadrill har også utfordringer på andre fronter. Selskapet har kollapset fullstendig på Oslo Børs og har nå en markedsverdi på skarve 250 millioner etter et verdifall på 90 prosent det siste året. Riggselskapet var lenge en av gullkalvene i Fredriksens forretningsimperium og et av Oslo Børs' aller største selskaper med over 130 milliarder kroner i markedsverdi.

På det meste tjente selskapet 34 millioner kroner dagen i 2013. Nå kjemper selskapet på nytt for å ikke havne i skifteretten. Det holdt på å gå over ende i 2017 men ble til slutt reddet i en omfattende restrukturering som kostet selskapet hele 1,3 milliarder kroner i honorarer til advokater, rådgivere, revisorer og meglere. Nå blåser det opp til ny storm og restruktureringsrunde for riggselskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.