Styret i seismikkselskapet Axxis Geo Solutions prioriterte å levere på finansieringsmålet mot det finansdirektør Svein Knudsen omtaler som overraskende lav emisjonskurs.

Reder Arne Blystad er største aksjonær i Axxis Geo Solutions. Selskapet er en fusjon av gamle Axxis Geo Solutions og Blystads Songa Bulk.

Axxis Geo Solutions-aksjen faller rundt 64 prosent til 6,15 kroner fredag etter å ha hentet 225 millioner kroner i en kapitalutvidelse der kursen ble satt på seks kroner, sammenlignet med sluttkurs på 17 kroner torsdag. Selskapet kommuniserte tidlig i september at de ønsket finansiering «for å styrke sin finansielle posisjon for å møte økende etterspørsel».

– Dette er et relativt nystartet selskap. Det er et lite selskap i et segment der det er tøft å få finansiert for øyeblikket. Det er bakteppet her, sier finansdirektør Svein Knudsen til TDN Direkt fredag.

– Veldig pressede priser

Knudsen sier Axxis Geo Solutions har sett på forskjellige alternativer til finansiering.

– Bankgjeld er i veldig liten grad noe som er tilgjengelig for oss, med kort track record, liten størrelse og veldig få eiendeler. Det ble fort egenkapital som var eneste alternativ. Da prioriterte styret å levere på finansieringsmålet mot at man måtte ta en kraftig reduksjon i pris. Styret synes det var viktigere for samtlige aksjonærer at vi faktisk leverte på det ønskede finansieringsbeløpet, sier finansdirektøren til TDN Direkt.

– Det var den vurderingen man gjorde. Det er tøft. Alt annet rundt oss er priset ekstremt billig. Det er veldig pressede priser. Vi får heller jobbe oss opp igjen, sier han videre.

– Burde den svake finansielle posisjonen til selskapet vært nevnt i meldingen 5. september, da dere varslet at dere ville gå til markedet for å styrke den finansielle posisjonen for å møte økende etterspørsel?

– Vi sa at vi ikke bare skulle finansiere vekst, men også at vi skulle styrke selskapets kapital, så det er jo kjent sånn sett, sier Knudsen til TDN Direkt.

– Tror du investorer og aksjonærer er overrasket over at emisjonskursen ble satt såpass lavt?

– På kursen så tror jeg nok det. Vi også er overrasket over at vi måtte gå ned så mye, men styret prioriterte å vise handling istedenfor for å ikke lykkes med finansiering. Man må jo akseptere rabatt. Det må man nesten alltid. Men at den skulle bli så dyp var overraskende. Vi er der vi er, sier han til TDN Direkt.

Det ble også vurdert fortrinnsrettsemisjon, altså en løsning der dagens aksjonærer skyter inn ytterligere kapital.

– For å få dette gjennomført vurderte styret at dette var det beste, så får vi heller kjøre en så stor reparasjonsemisjon som mulig, sier Knudsen til TDN Direkt.

En reparasjonsemisjon er en emisjon der de aksjonærene som ikke deltok i den rettede emisjonen gis anledning til å tegne seg for aksjer og dermed opprettholde sin eierandel.

Axxis Geo Solutions vil vurdere å gjøre en reparasjonsemisjon på opp til 8.333.333 aksjer til kurs seks kroner pr aksje.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Business vs første klasse | — Dette er det ultimate trikset mot jetlag
Forskjellen på business og første klasse er som forskjellen mellom en stor Mercedes og en Lada.
02:59
Publisert: