Offshorerederiet Solstad Offshore skulle stå igjen på toppen av haugen etter offshorekrisen, men kjemper i stedet for å overleve.

Torsdag meldte selskapet at noen av dets viktigste kreditorer har gått med på at selskapet venter med å betale renter og avdrag på gjelden.

Litt senere kom det imidlertid to dårlige nyheter:

  • Finanstilsynet mener rederiet overvurderer verdiene på sine båter, og
  • Offshorerederiet har måttet nedjustere sine anslag på inntektene neste år.

    – Vi er uenige med Finanstilsynet, sier toppsjef Lars Peder Solstad til DN.

Må teste

Det er i en prosess med Finanstilsynet dette kommer frem. Tilsynet og selskapet krangler om hva som er riktig verdi på flåten, som ved årsskiftet bestod av 144 skip til en samlet verdi i regnskapene på 30,5 milliarder kroner.

«Finanstilsynets vurdering er at foretakets delårsrapport for tredje kvartal 2018 ikke er avlagt etter regnskapsregelverket», skriver tilsynet i et brev til selskapet, som mener det var flere indikasjoner på at båtene hadde falt i verdi.

Solstad har avvist dette, men pålegges nå av tilsynet å gjøre en ny verditest og enten ta nye, «vesentlige» tap på båtene, eller gå ut med detaljer om testen og hvilke estimater det legger til grunn. Pålegget kan ankes til Finansdepartementet.

Har kuttet

Samtidig fremgår det at offshorerederiet, som i slutten av oktober meldte at det hadde begynte gjeldsforhandlinger med kreditorene sammen med sine rådgivere, nå har nedjustert sine egne inntektsanslag. Det skjer etter at det i forhandlingene ble besluttet å hente inn en ekstern rådgiver for å vurdere selskapets interne anslag fremover.

«Basert dels på rådgivers markedssyn og dels erfaring fra tidligere prosesser, ble det besluttet å utarbeide mer konservative inntektsanslag for fremtidige perioder enn det foretaket tidligere har lagt til grunn», skriver tilsynet, som karakteriserer dette i seg selv som en «nedskrivningsindikator» som gjør at selskapet må vurdere å kutte skipsverdiene.

Finanstilsynet viser også til at tilbudet av offshorebåter fortsatt overgår etterspørselen i markedet og at dagratene er lavere enn tidligere anslått.

Forhandlingene mellom Solstad Offshore og långiverne fortsetter, og resultatet av disse forhandlingene vil kunne påvirke inntjeningsestimatene og prognosene, ifølge brevet fra Finanstilsynet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ukjente droner stopper over hundretusen julereisende
Flere droner over flyplassen har gjort at Gatwick flyplass utenfor London har måtte stenge. Også Norwegian fly har blitt påvirket av hendelsen.
01:15
Publisert: