Det Kjell Inge Røkke og John Fredriksen-dominerte offshorederiet Solstad Offshore må ta nye, massive nedskrivninger av flåteverdiene etter refs fra Finanstilsynet. Det skjer samtidig som det kriserammede selskapet står midt oppi samtaler med sine kreditorer og et knalltøft offshoremarked.

En ny nedskrivningstest i kjølvannet av Finanstilsynets anmerkninger gjør at Solstad Offshore nå skriver ned verdien på flåten sin per tredje kvartal 2018 med 850 millioner kroner, ifølge en melding onsdag kveld.

Samtidig varsles det potensielt nye nedskrivninger i fjerde kvartal, som kan sette hele selskapets bokførte egenkapital i fare.

Refset

Nedskrivningene skjer etter at Finanstilsynet ga Solstad Offshore refs for å ha overvurdert verdien på sine flåter, hvor rederiet har måttet nedjustere sine anslag på inntekter i 2019.

I november i fjor da Solstad Offshore la frem resultatene per tredje kvartal tok rederiet ingen nedskrivninger, da det mente at skipsverdiene var støttet av uavhengige meglere og historiske realiserte skipssalg. Rederiet ga imidlertid uttrykk for at de bokførte verdiene og egenkapitalen var ventet å komme under press fremover.

Samme dag som fristen for å komme Finanstilsynet imøte gikk ut 23. januar kommer altså Solstad Offshore med meldingen om at de nå ha gjennomført en nedskrivningstest.

Nedskrivningen skyldes to ting, ifølge selskapet:

  • Det ventes at oppgangen i offshore fortsatt lar vente på seg.
  • Solstad Offshores estimerte kapitalkostnader har økt til 9,3 prosent.
Solstad Offshore-sjef Lars Peder Solstad.
Solstad Offshore-sjef Lars Peder Solstad. (Foto: Marie von Krogh)

Da offshorederiet la frem sine resultater per tredje kvartal, var Solstad-sjef Lars Peder Solstad tydelig på at situasjonen var alvorlig. En svak sommersesong hadde skrapt kassen og Solstad opplyste at det vil gå i dialog med sine eiere og långivere for å bedre likviditetssituasjonen.

– Styret vil tydelig kommunisere at den nåværende finansielle situasjonen ikke er bærekraftig, het det i tredjekvartalsrapporten.

Ny markedssvikt

Nedskrivningene, delvis grunnet forventninger om et svakere marked, kommer etter at Solstad allerede har varslet en tøff vinter og at det må gå i dialog med sine långivere.

En del av Solstads kreditorer har gått med på å utsette rente- avdragsbetalinger frem til 20. juni 2019.

«I fare»

I onsdagens melding fra Solstad fremgår det at nedskrivningene medfører at nettotapene fra de ni første månedene i fjor øker fra 1,79 milliarder kroner til 2,64 milliarder kroner.

Egenkapitalen er også revidert ned til 2,48 milliarder kroner fra 3,33 milliarder kroner.

Som en følge av at det ved utgangen av fjoråret var tegn på at oppgangen i offshore tar enda lengre tid, samt et betydelig fall i oljeprisen, varsler Solstad Offshore om at det er risiko for at flåteverdiene blir skrevet enda mer ned i fjerde kvartal.

«Disse utregningene er ennå ikke sluttført. En slik nedskrivning vil sette den bokførte egenkapitalen i fare», skriver rederiet.

Resultatene for fjerde kvartal legges frem 20. februar, altså om 27 dager.

Solstad Offshore er ned 12,5 prosent til 1,64 kroner per aksje på Oslo Børs hittil torsdag. Aksjonærene har dermed sett over 90 prosent av børsverdiene forvitre de siste tre årene.

DN har ikke lyktes med å få kontakt med Solstad Offshore-sjef Lars Peder Solstad så langt torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sover femten netter på gaten for å kjøpe en vin til 50.000 kroner
7. februar slipper Polet rundt 446 forskjellige burgundere fordelt på 29 500 flasker. Den dyreste koster opp mot 50.000 kroner.
01:24
Publisert: