Etter flere tøffe år har reder Stig Remøy snudd milliardtap til store overskudd. Remøys offshoreselskap tapte tre milliarder kroner på oljesmellen i 2014. Etter en kraftig snuoperasjon tjener konsernet hans i år mer på grønn energi enn oljeservice.

– Det artigste i dag er å stå med trygge føtter på bakken. Alle deler av konsernet er i positiv utvikling, sier Remøy.

Remøys konsern SRR Invest femdoblet i praksis resultatet i fjor, fra 100 millioner kroner til en halv milliard kroner i resultat før avskrivninger. Regnskapsteknisk inkluderes ikke lenger offshoreflåten i tallene, noe som slår ut for sammenligningstallene. Resultat før skatt ble rundt 200 millioner, en dobling fra de opprinnelig rapporterte tallene året før.

– Vi har omstilt oss, har god vind i seilene og tjener penger i hele konsernet. Det er godt å ha trygg grunn under beina igjen, sier Remøy.

Truffet av oljesmellen

Da oljeprisen ble halvert i 2014 ble oljeletingen kraftig redusert. Det rammet offshorerederier som solgte service og tjenester til oljeselskapene. Flere hundre offshoreskip ble lagt i bøyer. Deler av Remøys offshoreselskap ble slått konkurs og halvparten av hans 800 ansatte sagt opp. De ansatte som ikke var sagt opp gikk med på å redusere lønnen.

– Det var en tøff omstilling fra høsten 2014. Verdier for tre milliarder kroner forsvant over natten. Det var som å gå i et helt ukjent landskap. Det var en helt ny situasjon jeg aldri hadde opplevd før, sier Remøy.

– Å ha vært med så mange år på vekst, og så gå gjennom så kraftig nedbemanning. Du måtte ta belastningen å si opp medarbeidere og erkjenne at milliardverdier forsvinner. Så må du klare å omstille deg for å se nye muligheter, legger han til.

Snudde fra svart til grønt

For å berge satset Remøy i 2017 på en strategi der han vred mer av aktiviteten over fra olje til fornybar energi. Offshorebåtene som før leverte service til oljeselskapene, skulle jobbe for vindkraft og annen miljøvennlig kraftindustri til havs.

– Vi har gjennomført en snuoperasjon der vi dreier oss mer på vind offshore. Vi satser på fornybar. Nå er vi på rett kurs, sier Remøy.

Offshorerederiet sto i fjor for rundt en halv milliard kroner av inntektene i konsernet. I første kvartal i år kommer mer enn halvparten av inntektene i offshorerederiet fra grønne næringer.

– Første kvartal i år hadde vi for første gang større inntekter fra fornybar enn fra olje og gass, sier Remøy.

Konsernet hadde ved årsskiftet nær en milliard kroner i egenkapital og skip verd rundt tre milliarder kroner. Konsernet driver offshore service, et trålrederi og et krillrederi. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.