Statoil vil fokusere på langsiktige kostnadskutt snarere enn kortsiktige i tiden fremover. En viktig del av dette er reforhandling av leverandørkontrakter der det er mulig.

Det sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil til TDN Finans onsdag.

- I dagens marked vil vi naturligvis gripe reforhandlingsmuligheter der vi ser dem. Statoils samarbeid med leverandørene er en utrolig viktig del av kostnadsinitiativene, sier han.

Vil gjøre jobben selv

Foruten dette, viser Sætre til en rekke tiltak som allerede er igangsatt og som selskapet vil fortsette med.

Han nevner blant annet nøyere overvåkning og planlegging innen vedlikehold, samt endring i arbeidsmetoder, noe som blant annet vil innebære at selskapet i større grad enn tidligere vil utføre modifikasjoner og annet selv.

Ellers nevner Sætre at brønnaktivitet er et viktig område som det vil fokuseres på, hvor standardisering blir et hovedfokus.

Rigger i opplag

Til tross for Statoils fokus på langsiktige kostnadskutt, sitter selskapet på en rekke langsiktige riggkontrakter hvor man har lagt enheter i opplag, men likevel må fortsette å betale dagrater. Sætre ser på dette som en utfordring.

- Rigger må faktisk brukes til noe, og vi har hatt en riggkapasitet gjennom en årrekke som har vært noe høyere enn det vi til en hver tid har hatt behov for under det definerte arbeidsprogrammet. Denne strategien har tjent oss veldig godt i veldig mange år, og har gitt oss flere av de leteresultatene vi har oppnådd de seneste årene, sier han.

Sætre forklarer at Statoil står overfor en annen realitet i dag, og at det nå dreier seg om å håndtere situasjonen.

- Vi har sett etter lønnsomme muligheter for å bruke den riggkapasiteten som vi har. Når det ikke fungerer lenger, samtidig som at sublet-markedet, en viktig ventil, ikke fungerer, så blir det en krevende situasjon. Vi gjør imidlertid hva vi kan for å håndtere dette på best mulig måte, sier Statoil-sjefen.

Utelukker ikke forsinkelser

Nylig ble det meldt at Statoil forsøker å overtale partnerne på Johan Castberg-utviklingen i Barentshavet om en utsettelse av konseptvalget til tredje kvartal 2016. Sætre ønsker ikke å kommentere spesifikt på de rapportene, men sier selskapets posisjon i saken er klar.

- Vår posisjon er at dette prosjektet må bli så bra som det fortjener å bli, og det kan innebære forsinkelser, hvis det er det som må til for å styrke prosjektet, sier han til TDN Finans.

Sætre understreker at Statoil ser store muligheter på norsk sokkel fremover.

- Vi har en fantastisk infrastruktur på norsk sokkel, og har sett de seneste årene at det finnes mindre ressurser som kan plukkes opp rundt eksisterende infrastruktur, i tillegg til store betydelige funn, sier han.

Vil styrke sokkelen

Statoil-sjefen sier mye også handler om å forlenge levetid på eksisterende felter.

- Forlengelse dreier seg veldig mye om letevirksomhet, og så vil vi se etter andre muligheter for styrke vår posisjon på norsk sokkel, sier Sætre, som ikke ønsker å gå dypere inn i detaljer på det siste poenget.

Flere Statoil-saker:
Vil hente også etterfølgeren internt
  - Det skjedde noe med meg
Eldar Sætre er firmaets mann
Analytiker: - Jeg er litt overrasket
«Ikke aktuell som permanent Statoil-sjef»
Sætre ny toppsjef i Statoil

Les også:

Disse vinene gir skrei, lever og rogn en helt ny dimensjon  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.