Sent torsdag kveld varslet TGS at det har lagt inn bud på hele seismikkbiblioteket til konkurrenten PGS. Budet er på 600 millioner dollar, rundt 5,4 milliarder kroner.

– Det har vi tenkt på i mange år, sier TGS-sjef Kristian Johansen på telefon fra Houston, Texas.

Aksepterer PGS budet, vil det være årets desidert største konsolidering i seismikkbransjen.

– Det er en ganske åpenbar match mellom de to bibliotekene innenfor seismikk. Det er noe vi har hatt på vår skriveblokk ganske lenge, men vi følte vel at tidspunktet nå er veldig riktig for å gjøre et fremstøt, sier Johansen.

Budet kommer etter at TGS så sent som i fjor kjøpte konkurrenten Spectrum i en aksjebasert transaksjon. Johansen sier det kan komme mer konsolidering i bransjen, men påpeker at de i hvert fall har vært veldig aktive.

– Vi får si vi er forsynt, sier han.

Kan bli ledende globalt

– Jeg synes dealen er fornuftig for begge parter. For PGS kan det være løsningen på deres kortsiktige finansielle problemer og for TGS kjøper de markedsandeler og får et bibliotek som passer veldig bra inn i deres eget bibliotek, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier.

Han understreker at ABG Sundal Collier er rådgiver i tilknytning budet.

– Det er lite overlapp som sådan og TGS vil bli den ledende multiklient-spilleren globalt. Prisen virker også fornuftig for TGS. Deres markedsandel vil gå fra nærmere 30 prosent til rundt 45 prosent i multiklient-markedet.

For seismikkmarkedet i sin helhet estimerer Olaisen at TGS vil få en markedsandel på 27 prosent neste år.

John Olaisen i ABG Sundal Collier.
John Olaisen i ABG Sundal Collier. (Foto: Elin Høyland)

– Kan bli tomt for cash

Seismikkselskapene undersøker undergrunnen etter olje- og gassforekomster, både på land og til sjøs, og selger dataene sine til oljeselskap som utvinner olje og gass. Derfor er seismikkselskapene ofte de første som merker oppturer og nedturer i oljemarkedet.

For bransjen har det vært krisestemning under koronapandemien. Oljeselskapene har strammet inn letebudsjettene sine betydelig og det har gitt massive utslag i aksjekursene til leteselskapene. For PGS, som er et av de mest gjeldstyngede selskapene med et låneforfall i september, har aksjekursen falt 73 prosent i år.

– Har PGS kniven på strupen?

– Det er ikke tvil om det. Fasiliteten må forlenges og de må reforhandle lånevilkårene. Det var de selv klar på i Q2-rapporten. Hvis de ikke får forlenget den fasiliteten kan det bli tomt for cash, og hvis de ikke får endret lånevilkårene bryter de dem, sier Olaisen.

TGS' finansdirektør Fredrik Amundsen sier de så PGS sine likviditetsutfordringer som en mulighet til å skape to gode aktører for en seismikkbransje som trenger konsolidering for å tilpasse seg den nye markedssituasjonen.

I en melding fredag morgen bekreftet PGS at de har mottatt budet.

IR- og kommunikasjonsdirektør i PGS, Bård Stenberg, sier de ikke har ytterligere kommentarer utover meldingen og referer til andrekvartalsrapporten hva angår likviditeten.

Aksjonærene i PGS liker åpenbart budet svært godt. Fredag stiger aksjen kraftig.

Vil hente penger

Et eventuelt kjøp skal finansieres gjennom kontanter, et nytt lån på 200 millioner dollar og ny egenkapital. Etter hva DN forstår vil selskapet i så fall hente opptil 400 millioner dollar i frisk egenkapital.

Olaisen i ABG Sundal Collier tror ikke det blir noe problem for TGS å hente penger.

– De har så god standing i aksjemarkedet og så sterk balanse fra før. Det vil komme en kontantstrøm relativt raskt i etterkant, sier han.

Også lånet later til å la seg hente uten problemer.

– Foreløpig har vi hatt en del diskusjoner med banker og de er veldig positive til å være med, sier TGS-sjef Johansen.

– Hvor sikker er du på at dere ikke kjøper dere masse data i en tid som vil fortsette å være veldig utfordrende de neste årene?

– Det er helt klart at på kort sikt er vi usikre på hvordan markedet vil være, men vi har et langsiktig syn på bransjen som er veldig positivt. Vi tror det underliggende behovet for energi vil vokse og vi tror ikke det vil være alternative energikilder som vil dekke det olje og gass kan gi, sier han.

Passer godt

Analytiker Tommy Johannessen i Sparebank 1 Markets mener PGS sitt multiklient-bibliotek passer godt inn i TGS sitt eksisterende bibliotek med tanke på geografiske styrker.

«Vi anser konsolidering som positivt for hele markedet», skriver han i en fersk analyse.

Ved et salg mener han PGS vil bringe gjelden i balansen betydelig ned og være i posisjon til å betale den rullerende kredittfasiliteten (RCF) på 135 millioner dollar som forfaller i september i år.

«PGS er for øyeblikket i dialog med långivere om å forlenge RCF, og med mindre det lykkes estimerer vi at PGS sin kontantposisjon vi falle under likviditetsvilkårene på 75 millioner dollar ved utgangen av 2020, og at PGS vil gå tom for likviditet i andre kvartal 2021», skriver analytikeren.

Ifølge Johannessen har PGS utestående gjeld ekskludert leasing på 1,17 milliarder dollar.

TGS foreslår samtidig et samarbeid om fremtidige multiklient-prosjekter. Budet står frem til 16. august.

Seismikkinnhenting kan gjøres på to forskjellige måter. Enten ved såkalt multiklient hvor selskapene skyter seismikk på egen regning. Dette tilbys deretter til kunder. Selskapene kan også gjøre det på kontrakt hvor kunden betaler for hele letingen og får dataene eksklusivt.

PGS er nå den eneste aktøren som gjør begge deler, ifølge Johannessen i Sparebank 1 Markets. Han skriver at de foretrekker såkalte «pure players» hvor man kun enten går på kontrakt eller kun multiklient.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.