Borr Drilling stiger rundt 30 prosent på børs fredag formiddag, etter at selskapet før børsåpning meldte at det har kommet til enighet med kreditorer og verft. Kriseplanen sikrer selskapet finansiering de neste to årene, ved å styrke likviditeten med til sammen 315 millioner dollar, tilsvarende rundt 2,9 milliarder norske kroner med dagens kurs.

Analytiker Magnus Olsvik i meglerhuset Kepler Cheuvreux mener det virker sannsynlig at Borr skal klare seg frem til det.

Men han er samtidig klar:

– Gjeldsbyrden er fortsatt stor, og gjelden vil ikke forsvinne selv om de har kommet til enighet om en refinansiering. Vi tror fortsatt riggmarkedet skal videre ned de neste kvartalene, og sier til investorer at de bør holde seg unna aksjen, sier Olsvik.

Det var i slutten av mai at selskapet fikk på plass sårt tiltrengte penger gjennom en kriseemisjon på 30 millioner dollar. Noen dager senere kom også meldingen om at forhandlinger med kreditorer og verft hadde startet for å få på plass refinansieringen som nå er klar.

Ved utgangen av første kvartal hadde selskapet en samlet gjeld på drøye 2,1 milliarder dollar. Det tilsvarer rundt 19,5 milliarder norske kroner med dagens kurs.

Magnus Olsvik, oljeserviceanalytiker i meglerhuset Kepler Cheuvreux.
Magnus Olsvik, oljeserviceanalytiker i meglerhuset Kepler Cheuvreux. (Foto: Mikaela Berg)

Venter store utslag i aksjekursen

Analytikeren tror imidlertid at problemene kun er utsatt til siste halvdel av 2021. Når man har en plan til 2022 er risikoen for en ny runde med finansiering til stede, mener Olsvik.

– Man kan si at de har «kicked the can», så de håper jo at markedet ser vesentlig bedre ut om halvannet år. Men at det må skje noe nytt med tanke på forhandlinger igjen i siste halvdel av 2021 virker åpenbart.

Borr Drilling har, i likhet med en rekke andre riggselskaper på børsen, sett aksjekursen falle som en stein siden nyttår. Fredag formiddag har selskapet en markedsverdi på rundt 860 millioner kroner, og har falt nesten 90 prosent på børs så langt i år.

Olsvik mener forklaringen på bevegelsene i kursen både nå – og i slutten av mai da emisjonen ble kjent – har en enkel forklaring.

– Det skyldes at det kommer gode nyheter. Når børsverdien på selskapet er så liten i forhold til den totale selskapsverdien, altså markedsverdi pluss gjeld, vil man få store utslag i kursen på små nyheter. Det må man også være forberedt på fremover, sier analytikeren.

«Kreditorene sitter med minst én hånd på rattet»

På spørsmål om hvor lenge riggselskapene kan fortsette å reforhandle med kreditorer og leverandører, svarer Olsvik at konkurser ikke kan utelukkes.

Han viser til at en rekke lignende selskap i USA har søkt om konkursbeskyttelse, såkalt chapter 11, og trekker dessuten paralleller til John Fredriksens Seadrill. Selskapet meldte om krisetall tidligere i uken, og der ble det også varslet en restrukturering.

– Man må være forberedt på at selskapene skal en runde gjennom vaskemaskinen. I noen selskaper der det er kritisk, er det kreditorene som bestemmer. De sitter med minst én hånd på rattet, sier Olsvik.

Olsvik i Kepler får støtte av analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets. I en analyse med tittelen «Saved by the bell», konstaterer hun at Borrs situasjon nå er betraktelig bedret.

– For et par uker siden så det ekstremt vanskelig ut for selskapet, som uten å lande krisepakken sannsynligvis ville ha gått tom for cash i 2020, skriver Kvernland.

– Selv om selskapet fremdeles har høy gjeldsgrad, så har det nå fått uvurderlig tid til å finne nye måter å styrke likviditeten, samt å skaffe kontrakter til rigger uten å måtte hente ytterligere finansiering.

Rigganalytiker Janne Kvernland i Nordea Markets.
Rigganalytiker Janne Kvernland i Nordea Markets. (Foto: Aleksander Nordahl)

Tøff vinter

Allerede før krisen meldte Borr Drilling om et underskudd før skatt på 65 millioner dollar i fjerde kvartal 2019. Selskapet skulle egentlig legge frem årsrapporten i slutten av april, men dette er blitt utsatt senest 15. juni.

Borr Drilling er notert både på Oslo Børs og på børsen i New York (NYSE). I mai har selskapet også blitt truet med å bli utestengt av sistnevnte. Årsaken er at aksjekursen har falt under et gjennomsnitt på én dollar over de siste 30 handelsdagene. Å ligge over en gjennomsnittskurs på én dollar er minstekravet for notering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.