Midt på julekvelden norsk tid, meldte det kriserammede riggselskapet Borr Drilling at det nå nærmer seg en ny redningspakke for selskapet.

«Fremover mot å forlenge rullebanen» er tittelen på meldingen, der selskapet som er kontrollert av den kjente milliardæren Tor Olav Trøim, varsler om at det har betydelig støtte fra de aller viktigste kreditorene – dem som sitter på pant og sikkerhet for kravene sine.

Planen som nå nærmer seg vil bedre likviditeten – altså pengesituasjonen for selskapet – med 925 millioner dollar eller nesten åtte milliarder norske kroner de kommende to årene.

Krever frisk egenkapital

Det er én viktig forutsetning som må på plass: Borrs aksjonærer må nok en gang bidra med mer kapital.

Denne gangen må aksjonærene skyte inn 40 millioner dollar eller nesten 350 millioner kroner i frisk egenkapital.

«Borr Drilling har mottatt sterke indikasjoner fra sine viktigste aksjonærer som støtter den foreslåtte kapitalinnhentingen basert på denne likviditetsforbedringen», skriver riggselskapet i meldingen.

Riggselskapet, som lever av å bore lete- og produksjonsbrønner for oljeselskapene, er blitt truffet hardt av olje- og koronakrise. For mange selskaper med for mange rigger konkurrerer om færre jobber når oljeselskapene har trappet ned virksomheten.

Ved utgangen av november var 14 av selskapets rigger uten arbeid. Uten inntekter og overskudd kan ikke selskapet dekke renter og avdrag, og har derfor gjennom 2020 jobbet med kreditorene for å utsette betalingene sine.

To ganger, senest i oktober, har aksjonærene også måttet bidra med mer kapital. Kapitalinnhentingen som nå er planlagt blir dermed den tredje på ett år, og er tenkt fullført innen utgangen av januar.

Også verftene er med

Borr meldte i slutten av september at långiverne hadde gått med på å forlenge løpetiden på gjelden til 2023. I meldingen på julaften fremgår det at långiverne nå også har gått med på at selskapet ikke trenger betale avdragene på de løpende gjeldsavtalene før 2023.

I tillegg har verftene nå også gått med på utsatte betalinger.

Borr har fem oppjekkbare rigger under bygging ved Keppel Fels-verftet i Singapore, med planlagt levering fra juni 2022 og fremover. Forpliktelser på til sammen nær 900 millioner dollar eller åtte milliarder kroner knyttet til de nye riggene trenger nå ikke betales før i mai og juni 2023.

– Borr Drilling er svært takknemlige for støtten gitt av de sikrede kreditorene og verftene for å styrke det finansielle grunnlaget for selskapet. Vi anser dette som en stor anerkjennelse på kvaliteten på våre ansatte, eiendeler og drift, som i sin tur leverer verdi for kundene, sier Patrick Schorn, som i høst overtok som toppsjef for riggselskapet.

Har blitt vannet ut

Borr har fra begynnelsen spesialisert seg på de billigste flyttbare boreriggene i offshoremarkedet, såkalte jackuprigger som stort sett brukes på grunt vann. Dette er rigger der bena settes på havbunnen og plattformen jekkes til værs.

Med Trøim i spissen hentet selskapet inn egenkapital og etter hvert gjeld for å støvsuge et skakkjørt marked for rigger, og sitter igjen med en av de mest moderne flåtene i verden.

Trøim, som formelt er nestleder i styret, har deltatt i begge kapitalinnhentingene i 2020, men er blitt utvannet siden oppstarten og eier nå omtrent 6,8 prosent av selskapet. Verdiene hans i selskapet er også blitt kraftig redusert i takt med at aksjen har falt som en stein siden toppen i mai 2018. Da var aksjen oppe i 212 kroner, mens den ble omsatt for litt over åtte kroner lille julaften.

Det fremgår ikke av meldingen julaften om Trøim eller den andre store aksjonæren oljeservicegiganten Schlumberger skal delta i kapitalinnhentingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.