I fjor høst lastet den familieeide Rasmussengruppen i Kristiansand opp med 12,5 millioner nye aksjer i riggselskapet Borr Drilling i tillegg til de 4,6 millionene selskapet eide fra før. Etter det DN forstår er samlet kostpris for aksjene 520 millioner kroner.

Onsdag har Rasmussengruppen solgt samtlige 17,1 millioner aksjer med en gevinst på snaut 100 millioner kroner. Det er meglerhuset Pareto som har hatt oppgaven med å finne kjøperne.

Ifølge en melding fra Borr Drilling onsdag ettermiddag kommer det frem at flere av innsiderne i Borr Drilling har benyttet muligheten til å kjøpe aksjer med en rabatt ettersom Rasmussen har solgt aksjene for 35,50 kroner stykket mens sluttkurs på børsen onsdag var 37 kroner. Blant andre har styreleder Tor Olav Trøim og hans kone Celina Midelfart kjøpt til sammen 900.000 aksjer og Fredrik Halvorsen en million aksjer.

Borr Drilling som selskap har også benyttet anledningen til å kjøpe et så langt ukjent antall aksjer. Selskapet annonserte nylig en intensjon om å kjøpe tilbake inntil 20 millioner egne aksjer.

Heller seismikk enn rigg

Etter det DN forstår er det ikke manglende tro på Borr og John Fredriksens tidligere høyre hånd Tor Olav Trøim som gjør at Rasmussen nå selger aksjeposten. Det er snarere det faktum at Rasmussen har følt at eksponering mot rigg og oljeservice ble i største laget.

- Det er riktig. Det er en kombinasjon av eksponering mot offshore og det faktum at vi trenger kontanter til å finansiere seismikkjøpet fra Schlumberger, sier Dag Rasmussen i en kommentar.

I august kjøpte seismikkselskapet Shearwater Geoservices, som Rasmussen og GC Rieber Shipping eier sammen, Schlumberges seismikkselskap WesternGeco for fem milliarder kroner. Rasmussengruppen har forpliktet seg til å tegne seg for 297 millioner dollar, eller omtrent 2,5 milliarder kroner, i emisjonen som skal delfinansiere oppkjøpet. GC Rieber tegner seg for 28 millioner dollar.

Etter kjøpet og emisjonen vil Rasmussengruppen eie 65 prosent av Shearwater Geoservices, CG Rieber 20 prosent mens Schlumberger blir med videre med 15 prosent av aksjene.

Da handelen ble kjent i august, sa administrerende direktør Dag Rasmussen at «dette er jo et marked som ligger nede, og vi føler vi får kjøpt gode eiendeler til en rimelig pris. Det følte vi også da vi gikk inn i Shearwater Geoservices sammen med Rieber. En kan aldri være sikker, selvfølgelig, men om verden i fremtiden trenger seismikk, som vi jo tror, blir dette bra».

Etter oppkjøpet vil Shearwater ha 600 ansatte og en flåte på 14 seismikkskip som kan drive 3D, 4D- og havbunnsseismikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Ekstraordinær aligoté
Denne vinen setter en ny standard i Burgund.
01:45
Publisert: