Rigganalytiker Magnus Olsvik i Swedbank er blant analytikerne som synes Transocean ikke betaler for mye for Songa Offshore. Selskapsverdien i budet er på 3,4 milliarder dollar, vel 28,5 milliarder kroner. Songa Offshore eier fire nye såkalte Cat-D-rigger og tre gamle.

– Hvis en antar null verdi av de tre eldre riggene, utgjør det 850 millioner dollar for hver av de fire nye. Verdien av langtidskontraktene med Statoil er på 520 millioner dollar per rigg. Det vil si at Transocean betaler 330 millioner dollar for hver av de nye riggene. Det er ikke dyrt, altså, sier Olsvik.

– En kan kjøpe billige nybygg, det kan en sikkert. Men de transaksjonene vi har sett, har vært på høye 300-tallet, og det er uten kontrakt, sier Olsvik

Analytiker Sondre Dale Stormyr i Danske Bank Markets mener derimot at budet gir en overraskende høy prising av Songa.

– Prisingen er overraskende høy slik vi ser det, og impliserer en svært høy verdi for Cat-D riggene, også justert for den betydelige ordreboken som selskapet har med Statoil, sier han til TDN Finans.

Videre mener analytikeren at det er liten sannsynlighet for at andre aktører vil komme med forslag som er bedre enn Transoceans bud, samt liten sjanse for at budet ikke blir akseptert av Songas aksjonærer. Fremover venter Storemyr flere konsolideringer i riggsegmentet.

Nordea Markets-analytiker Janne Kvernland skriver i en analyse at oppkjøpet gir strategisk mening for Transocean, og at det støtter Transoceans markedslederposisjon i nordsjømarkedet. Kvernland mener at budet på 850 millioner dollar per rigg er fair.

«Vi mener at avtalen gir mening for Transocean», skriver Kvernland, som understreker at Transocean har hatt et relativt betydelig behov for å fornye flåten sin i Nordsjøen, noe et Songa-kjøp vil bidra til.

I tillegg poengterer Nordea-analytikeren at overtagelsen av Songa vil styrke Transoceans forhold til den uten sammenligning største riggbrukeren på norsk sokkel, Statoil.(Vilkår)

– Frekt overfor norske damer
Harald Eia mener norske politikere unngår å snakke om den egentlige årsaken til at det ikke er flere kvinnelige ledere i Norge.
02:35
Publisert: