Daværende næringsminister Dag Terje Andersen fra Arbeiderpartiet betalte 4,8 milliarder kroner for aksjer i Aker Kværner Holding tilbake i 2007. Ifølge aksjonæravtalen mellom partene, som ble inngått sommeren 2007, kan hverken Aker eller staten gjør noe med denne aksjeposten før etter ti år. Denne tiårsperioden utløper til sommeren.

Flertall for beholde eierskap

Næringspolitisk talsperson Else-May Botten (Ap) sitter i næringskomiteen på Stortinget, og mener det er ikke bare Arbeiderpartiet som vil ha et fortsatt eierskap i Aker, men et flertall på Stortinget.

– Da Stortinget debatterte den siste eierskapsmeldingen for to år siden, hadde vi en runde på eierskapet i Aker. Da var et samlet storting enig om å beholde det, sier Botten. 

Botten vil ikke kommentere direkte på ryktene om at Aker Solutions er i ferd med å bli kjøpt opp av amerikanske Halliburton. 

– Men generelt kan jeg si at for vår del er det to årsaker til at det er viktig at eierskapet beholdes. Det ene er for å beholde og utvikle industriell kompetanse innenfor petroleumsvirksomhet og det andre er å beholde hovedkontor i Norge. Det gir viktige ringvirkninger for oss, sier Botten. 

Bundet av aksjonæravtale

Kommer det et bud eller lignende på Aker Solutions vil likevel Botten høre hva næringsminister Monica Mæland har å si. 

– Hvis det oppstår en situasjon rundt eierskapet i Aker, så får næringsministeren komme til Stortinget, så tar vi diskusjonen da, sier Botten. 

Aksjonæravtalen mellom partene regulerer hvordan større transaksjoner skal behandles. Hvis det er snakk om et salg av Aker Solutions, eventuelt en større fusjon med et annen oljeserviceselskap der Aker Kværner Holding forblir aksjonær, må dette behandles i styret i Aker Kværner Holding. Det må være enstemmighet, så statens representanter har i teorien en mulighet til å si nei og stoppe en transaksjon selv om de er i mindretall i Aker Kværner Holding-styret.

 Dersom staten skal gå i null på sin investering, må Aker Solutions selges til drøyt 90 kroner per aksje, noe som er litt mer enn dobbelt av dagens aksjekurs. Analytikere i flere meglerhus antyder at en pris på rundt 70 kroner er mer sannsynlig. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han har kanskje Oslos beste utsikt fra arbeidsplassen sin, men det er én hake
Halvor Jubskaas (56) jobber femti meter over bakken. Som kranfører er han med å bygge ut Møllers hage på Løren.
01:26
Publisert: