Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank mener bildet for norsk økonomi er i ferd med å endre seg og at det høye kostnadsnivået kan gjøre omstillingene ekstra krevende.

Det fremgår av manuskriptet til Årstalen torsdag.

-Omstillingene vil skje gradvis og kan ligge noen år frem i tid, sier han.

Sentralbanksjefen tror at i årene som kommer kan utfordringen med å holde veksten oppe og ledigheten lav bli mer lik den andre økonomier står overfor.

Det finanspolitiske handlingsrommet som handlingsregelen gir kan brukes til å hjelpe på situasjonen på kort sikt, ifølge Olsen.

Sentralbanksjefen advarer mot at en ubalanse med opphav i et for høyt kostnadsnivå og svak konkurranseevne ikke kan løses av ekspansiv finanspolitikk.

-Det vil tvert i mot kunne forsterke problemet ved at det fortrenger næringsvirksomhet, sier han.

Ifølge Olsen må det være samsvar mellom utviklingen i produktivitet og reallønn over tid, og han sier det er partene i arbeidslivet som bestemmer lønnsveksten.

-Vi har erfart at partene trekker i riktig retning når det trengs. Alternativet er at det kan bli en mer smertefull tilpasning med høyere arbeidsledighet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.