Store endringer i fornybarsektoren og skiferolje truer norsk offshoreindustri. Det var budskapet til oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets, da han talte på oljemessen i Stavanger onsdag.

Skiferolje økte størrelsen på verdens kjente oljereserver med 11 prosent ifjor.

- Ingen hadde trodd at skiferrevolusjonen i USA kunne bli så sterk på så kort tid. Skifer er en «gamechanger», understreker han overfor DN.

- Dessverre for norsk oljeindustri så er dette onshore, og ikke der vi har all vår spisskompetanse, sier Kjus.

- Et nytt Irak

I 2013 ble tallet Det internasjonale energibyrået (IEA) forventet seg i amerikansk oljeproduksjon 3,2 millioner fat per dag større enn det de trodde i 2010, påpeker Kjus.

- Er det et stort tall? Det er det samme som et nytt Irak og det er mer enn to ganger Norge. Det er den største oppsideoverraskelsen i oljehistorien, sier Kjus.

- Dette skiftet er det som har stanset råoljeprisen fra å stige og faktisk fått den til å begynne å trende nedover, mener han.

Ulik kostnadsutvikling

Mens kostnadene ved tradisjonell olje har skutt i været, har kostnadskurven for skifer blitt liggende relativt flatt.

- Du må ha en stadig høyere oljepris for å forsvare investeringer i tradisjonell olje, som er det som kan øke produksjonen. Skiferkurven er helt annerledes. Den har heller kommet litt ned, særlig fordi borrekostnadene har kommet ned, sier Kjus.

- Vi kan tredoble dagens produksjonsvolum i USA uten høyere oljepris, mener han.

Ifølge oljeanalytikeren er ikke minst fallende oljeinvesteringer på norsk sokkel (se faktaboks nederst i saken) i stor grad påvirket av denne utviklingen.

- Hadde oljeprisen bare fortsatt å stige, hadde oljeselskapene bare fortsatt å øke sine investeringer. De ville ikke hatt noe kostnadsfokus fordi de hadde fått igjen på topplinjen, sier Kjus.

Mer fornybart

I løpet av de neste 20 årene må det investeres for rundt 48.000 milliarder dollar for å dekke verdens energibehov, fastslår Det internasjonale energibyrået (IEA).

Kjus er overbevist om fornybar energi vil utgjøre en stadig større andel av energimiksen.

- Min spådom er at fornybarveksten kommer kraftig opp. Kull kommer til å flate ut og gå ned. Olje kommer til å fortsette ned, mens gass kommer til å fortsette opp, sier han.

Kjus tok opp i forrige uke opp sitt gjennomsnittlige prisanslag for nordsjøolje (brent) fra 102 til 107 dollar fatet i 2014. Han holder imidlertid anslagene for oljeprisen i 2015, 2016 og 2017 uendret på henholdsvis 100, 98 og 96 dollar per fat.

- Jeg tror ikke det bare er sykliske endringer. Den lange oljeprisoppgangen har igangsatt effekter både på effektivisering og på substitusjon som ikke vil reversjere. Oljen har allerede fått særlig konkurranse fra naturgass, men også fra fornybar energi i visse deler av verden, mener Kjus.

Her kan du følge alle DNs saker fra oljemessen ONS(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.