For én uke siden sendte IKM Mekaniske, med hovedkontor i Stavanger, ut oppsigelsesvarsel til 30 offshoreansatte og permitteringsvarsel til ytterligere 51.

Avdelingen rammes av at Statoil kutter kostnader og skyver på investeringer. Konsernsjef Ståle Kyllingstad kan ikke huske sist gang IKM Mekaniske måtte permittere så mange. Under ONS, den store olje- og gasskonferansen i Stavanger, velger han å holde motet oppe.

- Vi er på grensen til å ha for lite å gjøre i noen fagområder. I ett fagområde - drift, vedlikehold og modifikasjoner - har vi for lite å gjøre, konstaterer Kyllingstad.

- Det vil vises på resultatene innenfor dette området utover høsten. Det er litt tidlig å svare på hvor mye, men foreløpig er det ikke dramatisk. Jeg forventer en omsetningsvekst dette året, men ikke så stor som vi hadde budsjettert med, sier han til DN.

- Er det fare for flere runder med nedbemanning?

- Ja, det er det.

- Ikke noe alternativ

Investeringene på norsk sokkel neste år anslås til 182,4 milliarder kroner, ned fra nærmere 232 milliarder kroner i år, viser resultatet av en telling Statistisk sentralbyrå (SSB) har foretatt blant selskapene. Selskapene anslår fall på to prosent i både lete- og produksjonsinvesteringer neste år. De største kuttene varsles offshore der det koster mer å få opp oljen.

Det er leverandørbransjen som får merke dette på kroppen aller først. Samtidig har oljeinvesteringene aldri utgjort en større andel av Norges økonomi.

- Er Norge blitt for avhengige av oljen?

- Vi er preget av oljeinntektene, men jeg vil ikke si vi er for avhengige av oljen. Jeg ser ikke noe alternativ. De landene som ikke har olje, har det ikke like bra som oss. Oljen har beriket oss og gjort at vi er blitt kåret til verdens mest attraktive land å bo i. Det er ikke noe vits å dramatisere det, svarer Kyllingstad.

- Oljeinvesteringene er kommet for å bli, også inn i neste århundre, understreker han samtidig.

Svinger

Kyllingstad mener det er grunn til å sette spørsmålstegn ved hvorfor oljeselskapene er så påholdne med investeringene sine når «oljeprisen er såpass høy som en er i dag».

Fremtidsutsiktene i SSB-tellingen inneholder riktignok ikke investeringsanslag for prosjekter der det ikke er levert inn plan for utbygging og drift. Det betyr at blant annet Johan Sverdrup-feltet ikke er med.

IKM-sjefen satser på å kompensere for dagens tapte inntekter på et senere tidspunkt.

- På sikt vil dette svinge opp igjen med Johan Sverdrup og alt som ligger der, sier Kyllingstad bestemt.

På årets ONS har klimautfordringen fått mye plass.

- Fornybar energi er en naturlig av energibildet, men det er ikke noe revolusjonerende innen dette akkurat nå, mener Kyllingstad.

Her kan du følge alle DNs saker fra oljemessen ONS(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.