Statsminister Erna Solberg (H) og olje- og energiminister Tord Lien (Frp) opplyste på en pressekonferanse på oljemessen ONS i Stavanger mandag at regjeringen nå starter arbeidet med den 24. konsesjonsrunden på norsk sokkel.

- Å sørge for jevn aktivitet gjennom å levere nye leteareal er en bærebjelke for langsiktig aktivitet og verdiskaping i petroleumsnæringen og dermed også en bærebjelke for sysselsettingen over hele landet, sier Solberg.

- Jeg har lyst til å sitere olje- og energiministeren: Den som skal slukke lyset på norsk sokkel er ikke født ennå.

- Selv om vi har ambisiøse mål for klimautslippene, så vet vi at vi kommer til å trenge også olje- og gass fremover, sier Solberg.

Norskehavet og Nordsjøen

Regjeringen har nå åpnet for nominasjoner av nye områder i Norskehavet og Nordsjøen. I Barentshavet er det allerede tildelt areal hvor det skal foregå utstrakt letevirksomhet de neste årene. Her vil hensynet til skrittvis utforskring legges til grunn for konsesjonsrunden, heter det i en pressemelding fra Olje- og energidepartementet mandag.

"For Norskehavet er det viktig at leteaktiviteten framover legger til rette for en effektiv utnyttelse av det eksisterende transportsystemet hvor det vil bli betydelig ledig kapasitet etter 2020", heter det i meldingen.

- Selskapene kan nå nominere blokker over hele sokkelen. Betingelsen er at de er åpnet for virksomhet og ikke er omfattet av de mest modne områdene. I praksis vil veldig mange av arealene som er aktuelle vil ligge utenfor kysten av Nord-Norge. Men så er det slik at vi ikke i dag kan si nøyaktig hvilke områder det gjelder, sier olje- og energiminister Tord Lien på pressekonferansen.

- Når selskapene har gjennomført sine nominasjoner vil vi fra myndighetenes side gjøre våre vurderinger av hva som bør tildeles, sier Lien.

Fristen for nominasjoner er 30. november. Regjeringen tar sikte på å utlyse den 24. konesjonsrunden for norsk sokkel før sommeren 2017.  Tildeling vil skjer i første halvår 2018.

Roser bransjen

Statsminister Erna Solberg peker på at nye leteområder er svært viktig for videre verdiskapning i bransjen. Samtidig roser hun bransjen for hvordan den arbeider med omstilling og kostnadskutt.

- Historien har vist at dette er næringer som kommer ut av krevende perioder på en styrket måte. Det er jeg sikker på kommer til å skje også denne gangen, sier Solberg.

- Jeg vil benytte denne anledningen til å rose både leverandørindustrien og olje- og gassnæringen for den krevende jobben de har gjort ved å kutte kostnader og øke sin egen konkurransekraft. Dette er det næringen selv som har fått til og jeg vet at det har vært tøft. Vårt mål er at vi skal ha en sterk olje- og gassnæring også fremover og derfor har det vært helt nødvendig å sikre konkurransekraften og konkurransedytkigheten også her, sier Solberg.

Alt om oljemessen ONS 2016

Følg markedet med DN Investor

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Anbefalt fra DNtv:

Anders Auklands mentale tips før langløp
- Alle sliter med tankene sine på slutten av et langt løp, sier Anders Aukland.
01:03
Publisert:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:

Ville du satt deg inn i en førerløs taxi?
Dette kan bli virkeligheten hvis disse taxiene som NuTonomy testet i Singapore, kommer på veien som planlagt.
00:48
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.