Offshoreentreprenøren Aker Solutions melder onsdag om lovende markedsutsikter, samtidig som at usikkerheten fremover er høyere enn den har vært de siste årene.

company:akso

Frykten er at oljeselskapenes skal nedskalere sine investeringer på bekymring rundt kontantstrømmen.

- Vanskeligere å få betalt i tide
På kvartalspresentasjonen onsdag bemerket konsernsjef Øyvind Eriksen at diskusjonen preget markedsbildet, og at oljeselskapene har satt sin egen kontantstrøm øverst på dagsordenen.

Det har også gitt andre utslag.

- Som et symptom, er det i dag vanskeligere å få betalt i tide fra enkelte av disse kundene enn det har vært i tidligere kvartaler, sier han.

Toppsjefen la imidlertid til at tross dette ventes oljeselskapene globalt å investere 678 milliarder dollar i ny feltutbygging i år.

Påvirker kontraktsforhandlinger
Overfor DN.no forklarer Eriksen at diskusjonene rundt oljeselskapenes kontantstrøm blir fulgt nøye av hele industrien, og at det diskuteres både generelt og konkret i kontraktsforhandlinger.

Han legger også til at selskapet må forvalte temaet som en viktig faktor for å sikre at risikoen og kontantstrømmen i Aker Solutions ikke blir vesentlig endret i årene fremover.

- Kontantstrøm er et viktig kommersielt parameter for enhver bedrift, og vi noterer at enkelte oljeselskaper er blitt mer opptatt av betalingsprofilen på de kontraktene som forhandles med leverandører, og som i vårt tilfelle kan strekke seg over flere år. Så det er et viktig kommersielt tema som ikke bare dreier seg om betaling, men også om hvordan en endret betalingsprofil påvirker pris og andre parametre, sier han til DN.no.

Vil ikke være bank
Under kvartalspresentasjonen sa finansdirektør Leif Borge at Aker Solutions ikke ville påta seg nye oppgaver på andre betalingsbetingelser enn før.

- Vi opplever at det er et mer krevende miljø for å få betaling fra kundene, men vi opprettholder våre betalingskrav, sier han.

Eriksen avviser også at selskapet nå i større grad skal finansiere kundene.

- Generelt mener vi at det er etablert en praksis hvor det er god balanse mellom risiko og inntjening mellom oljeselskaper og leverandører. Vi er opptatt av å argumentere for en videreføring av det balansepunktet, eller sågar en forbedring i leverandørenes favør av det balansepunktet snarere enn at leverandørene skal bli finansieringskilder for oljeselskapene, sier han til DN.no.

Aker Solutions-aksjen AKSO stiger 10,54 prosent til 91,80 kroner, omsatt for 248 millioner kroner som dagens mest omsatte hitill på Oslo Børs.

Aker Solutions avholder kapitalmarkedsdag 4. desember.

Les også: Børsjubel for Aker Solutions: Aksjen stiger over 10 prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.