Amerikanske politikere har i flere år kritisert Kina for kursmanipulasjon og andre ufine metoder for å holde den kinesiske valuaten svak mot dollar for slik å gi den kinesiske eksporten til USA en fordel.

I en ny rapport fra Peterson Institute for International Economics har Kina imidlertid fått selskap av Danmark og seks andre land, blant annet "hovedskurken" Sveits, som anklages for aktivt å eksportere valutautfordringer til USA, skriver epn.dk.

Ved å bygge opp store valutareserver og aktivt intervenere i valutamarkedet bedrer de seks landene ifølge Peterson Institute sin internasjonale konkurranseevne, som igjen øker mulighetene for et virkelig handelsoverskudd.

Det belaster imidlertid en rekke land og går ifølge tenketanken i første rekke ut over USA, hvor det årlige handelsunderskuddet har steget med 200 milliarder dollar til rundt 500 milliarder dollar.

Bør svare med samme mynt
Valutamanipulasjon skal også ha kostet USA mellom én og fem millioner arbeidsplasser.

Peterson Institute, som holder til i hovedstaden Washington, oppfordrer derfor USA til å svare med samme mynt.

I land med konvertible valutaer bør USA i første omgang kjøpe opp den nøyaktig samme beholdningen av fremmed valuta som det enkelte lands nasjonalbank har investert i dollar.

”I første omgang bør denne fremgangsmåten benyttes overfor åtte av de største valutamanipulatørene: Kina, Danmark, Hong Kong, Sørkorea, Malaysia, Singapore, Sveits og Taiwan. Vi mener at en slutt på intervensjonene fra disse landene vil få de fleste andre aktører til å avstå fra lignende forhold uten at de konfronteres direkte", skriver forfatterne av rapporten, Joe Gagnon og Fred Bergsten, ifølge epn.dk.

Skal se på Norge senere
Forfatterne tror flere andre land som rammes av de nåværende forholdene i valutamarkedet vil støtte en slik strategi, og nevner land som Australia, Canada, Brasil og eurosonen.

USA kan ifølge rapporten enten forsøke å få verdens handelsorganisasjon WTO til å ta affære eller innføre lover som gir USA mulighet til å pålegge varer fra de angjeldende landene straffetoll.

Men de åtte landene som er trukket frem i rapporten er ifølge Peterson Institute ikke de eneste valutasynderne.

Japan og en rekke av verdens største oljeeksportører, som Saudi Arabia, Russland og Norge, som sparer opp astronomiske summer i statseide investeringsfond, blir også nevnt.

Disse landene blir imidlertid først gjenstand for en nærmere analyse og oppdaterte anbefalinger på et senere tidspunkt.

Les også: USA: Tyskland er den nye valutaskurken


<b>Spår rekordsterk krone: - Flere vil slite mer enn vi har sett til nå</b>


10 storselskaper som går i graven i 2013



- USA kan gå konkurs innen 2020 (2010)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.