Oljeministrene i oljekartellet Opec sitter nå i forhandlinger om å kutte sin samlede oljeproduksjon i Østerrikes hovedstad Wien. 

I forkant av møtet var et optimistisk knippe oljeministre som møtte pressen, og sendte oljeprisen opp til 50,5 dollar fatet like før klokken 12.30 onsdag, en økning på over tre dollar fatet. 

– Om dette ikke funker henger det på personlige motsetninger eller politiske faktorer, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i meglerhuset DNB Markets. Han har ventet på forhånd at ministrene i oljekartellet i dag skal komme til enighet om en avtale. 

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus og råvaresjef Nils Fredrik Hvatum er spente foran Opec-møtet onsdag morgen. Her avbildet på råvaredesken i DNB Markets.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus og råvaresjef Nils Fredrik Hvatum er spente foran Opec-møtet onsdag morgen. Her avbildet på råvaredesken i DNB Markets. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Lovende

Oljekartellet, med Saudi-Arabia og Iran i spissen, har i månedsvis forhandlet om en avtale om å kutte kartellets samlede oljeproduksjon for å presse oljeprisene opp og redusere overskuddet i markedet. De optimistiske uttalelsene sendte oljeprisen opp over 50 dollar fatet, fra like over 47 dollar fatet før klokken åtte onsdag morgen. 

– Dette ser veldig lovende ut, sier Kjus, etter å ha sett oljeprisen hoppe over to dollar fatet uttalelsene fra ministrene. Han peker særlig på to uttalelser som bidro til å presse opp oljeprisen, fra henholdsvis oljeministrene fra henholdsvis Iran og Irak. 

Iraks oljeminister Jabbar al-Luaibi uttalte til Bloomberg at det vil bli enighet om et kutt, og sa det var «enstemmig enighet i Opec». Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh sa på sin side at han var optimist og at Russland, som ikke er Opec-medlem, står klar til å kutte sin oljeproduksjon i samarbeid med oljekartellet. 

Interne uenigheter

Opec må i første omgang bli enige om hvordan de fordeler sine kutt før oljekartellet blir enige om hvordan oljeprodusentene utenfor Opec, med Russland i spissen, skal kutte sin produksjon. Det har særlig vært gnisninger mellom Saudi-Arabia, som regnes som Opecs mest innflytelsesrike medlemsland, og Iran om hvordan kuttene skal fordeles og hvorvidt Iran i det hele tatt skal kutte. 

Det er disse interne uenighetene som gjør at råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB ikke tror på noen kuttavtale. 

– I går kveld var det ingen løsning for Iran, og Saudi-Arabia virket å stå hardt på sine krav om at Iran ikke kan slippe unna kutt eller produksjonstak. Situasjonen til Irak var heller ikke løst, og det var sterk uenighet blant medlemslandene, sier Schieldrop til DN.  

Bjarne Schieldrop, analysesjef for råvarer i SEB.
Bjarne Schieldrop, analysesjef for råvarer i SEB. (Foto: Carina Johansen)

I tillegg til Iran og Saudi-Arabias konflikt viser han til Iraks uenighet med Opec om hvor mye landet selv produserer. Irak mener de skal kutte sin produksjon fra et høyere nivå enn Opec selv anslår. 

– Hvis de ikke har løst det på seks måneder, hvorfor skulle de klare det nå på dette relativt korte møtet?, spør Schielrop, og svarer på sitt eget spørsmål:

– Å løse denne floken i et 14-mannsorkester er klin umulig! Det kan hende de kommuniserer noe som ser ut som et kutt, men det blir egentlig mest for å redde ansikt. De ønsker fortsatt å fremstå som en enhetlig gruppe som har innflytelse på politikk og markedet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stor usikkerhet før viktig oljemøte
DNs kommentator Bård Bjerkholt om morgendagens Opec-møte.
02:37
Publisert: