Artikelen oppdatert nederst med siste opplysninger om at det ikke blir noen avtale.

Den iranske oljeministeren hadde muligens en anelse av at han ville møte press fra de andre medlemslandene hvis han hadde takket ja til invitasjonen om å delta på møtet, hvor målet har vært å fryse oljeproduksjonen til samme nivå som det var i januar i år.

Iransk nei

Irans oljeminister Bijan Zanganeh takket nei til invitasjonen før helgen.

– Vi har fortalt noen OPEC-land og andre, blant annet Russland, at de må akseptere realitetene og at Iran er på vei tilbake til det internasjonale oljemarkedet. Hvis Iran fryser produksjonen vil vi ikke dra nytte av at de økonomiske sanksjonene mot oss er fjernet, sa oljeminister Bijan Zanganeh til det iranske nyhetsbyrået Shana på lørdag.

Forholdet mellom Iran og Saudi-Arabia er iskaldt og den saudiarabiske visekronprinsen sa i et intervju på fredag at landet ikke ville fryse produksjonen hvis Iran ikke gjorde det samme.

– Hvis alle de største produsentene ikke blir enige om å fryse produksjonen vil heller ikke vi gjøre det. Da vil vi selge til enhver anledning vi har, sa Mohammad Bin Salman til Bloomberg.

«Et fritt marked»

Da utkastet til en avtale ble fremlagt søndag morgen steilet en mindre iransk delegasjon, som var sendt til Doha uten forhandlingsmyndighet.

Ifølge Reuters inneholdt det nye utkastet en setning om at alle OPEC-landene skulle delta i produksjonsfrys frem til 1. oktober i år – også Iran.

En undertegnelse av en avtale ble utsatt flere ganger i løpet av søndag.

– En generell avtale er på plass. Det er noe uenighet rundt formuleringer og kanskje vil vi komme i mål i ettermiddag, sa OPECs Ecuador-representant Wilson Pastor til Bloomberg.

Også Omans representant bekreftet overfor CNBC at en avtale ville komme på plass – selv om dette ville skje på overtid. Representantene ble invitert til den qatarske emirens palass på søndag ettermiddag.

– At iranerne ikke dukker opp er faktisk positivt for Doha-forhandlingene da alle vet det ikke ville ha blitt en enighet med de tilstede på dette stadiet. Den iranske deltagelsen er ikke viktig og dette kan bli justert senere. Det holder med de andre landene som er tilstede, sa direktør for økonomisk analyse ved Gulf Research Center til Gulf News.

OPECs innflytelse er ikke som den var for få år siden.

– Ingen kontrollerer oljemarkedet. Det er et fritt marked. Selv et produksjonsfrys viser at disse landene kan komme sammen i fremtiden og kanskje gjøre noe større, sier direktør Jason Bordoff ved Columbia University Center on Global Energy Policy til Washington Post.

Siste: Ingen avtale

Doha (NTB-Reuters-AFP): Medlemmene i oljekartellet OPEC kom ikke til enighet om en avtale om å låse nivået på oljeproduksjonen, ifølge en regjeringskilde i Qatar.

Iran trakk seg i siste liten fra oljemøtet.

Russland, Saudi-Arabia, Venezuela og Qatar hadde håpet å få de andre landene med på en midlertidig avtale om å fryse oljeproduksjonen til januarnivå.

Det var på forhånd advart om at dersom det ikke ble oppnådd en avtale om frys av oljeproduksjonen, kunne det føre til stort fall i oljeprisen.

Analytiker advarer: Oljeprisen kan falle med over fem dollar fatet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.