Société Générale (SocGen) tror tiden med Brent-oljepris på 100 dollar pr fat og over er forbi, som følge av pågående strukturelle endringer i fundamentale markedsforhold, skriver TDN Finans.

SocGen argumenterer at de strukturelle endringene drives av høyere innenriks produksjon og dermed lavere importer av råolje i USA. Dette vil føre til produksjonskutt i Opec de kommende årene, og disse kuttene ventes bli gjort hurtigere enn det medlemslandene kutter oljeinvesteringene. Videre, fører dette til strukturell overkapasitet i markedet, som legger prisene under press.

Opec balanserer markedet

Meglerhusets hovedscenario baserer seg altså på at Opec fremover vil fortsette å ha en markedsbalanserende funksjon, og dermed kutte produksjonstaket på torsdagens møte i Wien. Dette ventes å føre til en gjennomsnittlig Brent-pris på 90 dollar pr fat i 2015 og 2016. WTI anslås til 82 dollar i 2015 og 81 dollar i 2016.

I SocGens «bear case», gjør Opec ikke kutt i produksjonstaket, og markedet får selv jobben med å oppnå balanse. Dette vil være en virkelig «game changer», ifølge meglerhuset, som mener WTI må falle til 65 dollar pr fat og bli der i et par år for å oppnå balanse. Dette scenariet impliserer en Brent-pris på 70 dollar pr fat i 2015-2016.

Meglerhuset har intet tilsvarende «bull case».

Les også:
Fredriksen bekrefter bud på Norwegian Property
250.000 dansker kan bli ruinert ved sykdom
Dumper prisen over dammen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.