Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) har lenge vært en mektig aktør i oljemarkedet.

Gjennom å bestemme både produksjon og pris selv, har medlemslandene i stor grad kunnet styre oljeprisen dit de vil.

Da oljeprisen stupte, hadde Opec-landene råd til å fortsette produksjonen som før, takket være store buffere og lave produksjonskostnader.

Les også: Slik styrer Saudi-Arabia oljemarkedet

Nå er oljekartellet imidlertid i ferd med å miste kontrollen, mener oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

- Strategien de har på mellomlang sikt fungerer, men markedskontrollen de tidligere hadde, kommer de ikke tilbake til. Det er de for sent ute til å oppnå, sier hun til DN.

Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets.
Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Mer fleksibelt

Saltvedt begrunner dette med to faktorer:

  • Strukturen i oljemarkedet har endret seg etter skiferoljerevolusjonen.
  • Alternative energikilder, som strøm, er kommet til på transportsiden.

- De har fått andre elementer inn som gjør at de ikke klarer å styre på samme måte, sier Saltvedt.

Der konvensjonell oljeutvinning har lange produksjonssykluser over flere titalls år, kan amerikansk skiferoljefelt utvinnes iløpet av tre-fire år.

- Du får en annen fleksibilitet og det er ikke like lett å kontrollere markedet som før. Opec har mistet mye makt på grunn av det, forklarer Saltvedt.

Priset ut

«Ingen» forutså hvor raskt og hvor stor skiferproduksjonen skulle bli, ifølge Saltvedt.

Det kan ha resultert til at kartellet bidro til å opprettholde oljeprisen for høyt for lenge, og på den måten regelrett ha «priset» seg ut av markedet, mener hun.

- Det er jo det mange selskapet jobber med i dag, legger Saltvedt til.

Til tross for at Opec har både buffere og vesentlig lavere produksjonskostnader enn eksempelvis Norge, er det ingen hemmelighet at den lave oljeprisen tærer på.

Opec kan fortsatt lykkes med å erobre andeler av oljemarkedet, men fremtiden vil imidlertid se annerledes ut, tror Saltvedt.

- Man kan kanskje spekulere i om de ønsker å få opp prisene nå, sier hun.

Fortsatt ledende

Opec har hatt, og har fortsatt en ledende rolle og kontroll på oljemarkedet, mener markedsanalytiker Karl Fredrik Skorge Hansen i Norwegian Oil Trading.

- Når de representerer 12 medlemmer, som alle er til dels store oljeeksportører, kan de drive prisen dit de vil, sier han til DN.

Skorge Hansens oppfatning er at skiferoljen fra USA ikke har sjanse å konkurrere mot et samlet lag med så gunstige produksjonskostnader som Opec.

- Opecs intensjon har hele veien vært å forsvare sin markedsandel ved å holde fast på en stor produksjon, noe som jeg antar at USA merker, legger han til.

 

Les også: – Jeg visste at han kunne være skruppelløs

Fra 500 mill. til 1 mrd. på fire timer

Prissmell på Iphone

 

Se også:

Ivrige kunder stod i kø foran Eplehuset: Utsolgt for rosa Iphone

Utsolgt for rosa Iphone
- I år har det vært overraskende mange jenter i køen, forteller butikkjef Truls Nilsen i Eplehuset. Svein Øyvind Kloster kjøper den nye telefonen til kona.
01:06
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.