De kinesiske Opera Software-kjøperne har hatt problemer med å få godkjent kjøpet. Nå har Opera Software og kinesiske Kunqi inngått en alternativ avtale.

Det skriver selskapet i en melding mandag.

Kunqi, som ledes av selskapet Golden Bricks, har blitt enig med styret i Opera om en alternativ avtale, som innebærer salg av utvalgte forretningsenheter i Opera for 600 millioner dollar (tilsvarende 5,1 milliarder kroner) på selskapsverdi-basis.

Følgende enheter vil være inkludert i transaksjonen:

  • Mobile Browser, inkludert Operator Co-brand-løsninger.
  • Desktop Browser
  • Performance- og Privacy-apper
  • Operas teknologilisensvirksomhet foruten Opera TV
  • Operas eierandel på 29,09 prosent i jv-et nHorizon.

Dermed er hverken Mediaworks, Apps & Games eller Opera TV del av transaksjonen.

Ikke negativt utfall fra myndigheter

Konsernsjef Lars Boilesen vil fortsette som sjef for både Opera og enhetene som selges frem til 31. desember. Etter denne datoen vil han ikke lenger være sjef for "consumer business"-delen, enhetene som er nevnt punktvis over.

Ledelsen i Opera opplyser at det ikke forelå et avslag eller negativt utfall fra myndighetsorganer før fristen for det opprinnelige tilbudet.

Altså sa verken amerikanske CFIUS eller kinesiske myndigheter et definitivt nei til transaksjonen.

På spørsmål fra DNB Markets' analytiker Christer Roth om hvorfor den opprinnelige avtalen ikke gikk gjennom, svarte konsernsjef Lars Boilesen følgende:

- Det er ikke det at godkjennelsene ikke gikk gjennom, det er bare at det ikke skjedde innen fristen.

Ansatte fortsetter

De rundt 550 ansatte i de delene av Operas virksomhet som nå selges fortsetter i sine jobber som før. 1.050 ansatte blir igjen i det "gjenværende" selskapet, skriver kommunikasjonsdirektør Karin Greve-Isdahl i en epost til TDN Finans.

Utbytte av salget går til gjeldsbetjening, utbytte og/eller tilbakekjøp av aksjer, ifølge meldingen. Foreløpig er det ikke gitt informasjon om fordelingen mellom de tre.

Utløpsdatoen for det opprinnelige budet var 15. juli. Da det ikke lykkes å møte kravene i tilbudsdokumentet innen fristen, foreslo partnerne i oppkjøpsselskapet at fristen ikke skulle utsettes.

Følg markedene på DN Investor

Les også:

Asia i dag: Kjøper for 260 mrd. – med Brexit-rabatt

Reagerer på at norske 60-åringer trenger ekstra ferie: Utgått på dato  (DN+)

Disse bransjene er på jakt etter flest nye ansatte med høyere utdanning

Anbefalt av DNtv:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06 Min
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.