Da et kinesisk konsortium i februar la inn bud på Opera Software hadde de på forhånd fått aksept fra en rekke sentrale aksjonærer. Men en svært sentral aksjonær - Ludvig Lorentzen AS, hadde ikke gitt sin aksept. En rekke andre storaksjonærer aksepterte for store deler av beholdningen, men ikke for alle aksjene.

Budgiverne var dermed langt unna 90 prosent aksept, som de krevde, da første budfrist gikk ut.

Les også: Opera-bud mangler nær en tredjedels støtte

Nærmere målet

Budgiverne har forlenget fristen flere ganger, men har gjort det klart at tirsdag 24. mai er siste frist, og at de ikke vil gjennomføre budet hvis de ikke får 90 prosent aksept.

Dette har skapt usikkerhet, og Opera-aksjen ble forrige uke handlet helt nede i 58 kroner per aksje, selv om budet er på 71 kroner.

Men mandag melder Ludvig Lorentzen AS og tilknyttede at de har tilbudt 11 millioner aksjer i forbindelse med budet.  Ifølge en aksjonæroversikt 9. mai eier Ludvig Lorentzen AS 12,1 millioner aksjer i Opera.

Dermed har markedet fått økt tro på at salget blir gjennomført og aksjonærene får 71 kroner per aksje. Opera-aksjen var på det meste opp 12 prosent siden morgenen. Det mangler imidlertid aksept fra flere aksjonærer, og det pågår regulatoriske godkjenningsprosesser i Kina og USA, som det er knyttet en viss usikkerhet til. Aksjen nådde dermed toppen på 67,35 etter aksepten ble kjent, og har siden falt tilbake et par prosentpoeng. Det er dermed fremdeles 7 prosent opp til budprisen på 71 kroner.

Følg utviklingen i aksjen på DN Investor

Siden 2003

Ludvig Lorentzen AS har vært en svært aktiv aksjonær siden de kom inn i 2003, i forkant av børsnoteringen av Opera. De havnet i konflikt med gründer og tidligere toppsjef Jon von Tetzchner, som mener de har forsøkt å få selskapet solgt siden børsnoteringen - noe Ludvig Lorentzen AS sier ikke stemmer.

Les også: Styrer unna andre investorer dnPlus (DN+)

Tålmodige kinesere, men Opera-rebellene kan sin kinasjakk dnPlus  (DN+)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.