Lakseoppdretter Norway Royal Salmon (NRS) og Kjell Inge Røkke-dominerte Aker søker fredag om 15 utviklingstillatelser for oppdrett av laks, ifølge en melding fra selskapet fredag.

- NRS og Aker har sammen en industriell ambisjon om å kombinere kunnskap fra oppdrettsnæringen med offshorekompetanse. Vi vil etablere et felleseid selskap for å utvikle fremtidens oppdrettsanlegg dersom Fiskeridirektoratet innvilger utviklingstillatelser, sier konsernsjefene Charles Høstlund i NRS og Øyvind Eriksen i Aker.

NRS og Aker har utviklet et halvt nedsenkbart offshore oppdrettsanlegg som er dimensjonert for værharde områder.

«Dette konseptet vil gi økt arealutnyttelse av norske farvann ved plassering lengre fra kysten, og hvor det i tillegg vil ha et lite miljømessig fotavtrykk», heter det i meldingen.

NRS/Aker søker om 15 utviklingstillatelser for å kunne realisere konseptet og teste anlegget i Troms/Finnmark. Selskapene vil etablere et felleseid selskap for å utvikle oppdrettsanlegg dersom Fiskeridirektoratet innvilger utviklingstillatelser.

NRS og Aker mener prosjektet vil bidra til en ny og banebrytende standard og bærekraftig vekst for norsk havbruksnæring. Teknologien vil også kunne selges og utnyttes globalt, og Norge vil slik kunne bidra til å realisere FAOs (FN) ambisiøse mål om vekst i akvakulturnæringen globalt.

Norway Royal Salmon-sjef Charles Høstlund. Foto:
Norway Royal Salmon-sjef Charles Høstlund. Foto: (Foto: Geir Otto Johansen)


«Prosjektet muliggjør et unikt samarbeid mellom tradisjonell oppdrettskompetanse (Norway Royal Salmon), kompetanse fra offshore konstruksjon (Aker Solutions), og miljøsertifisert fiskeri og operasjon i ekstreme farvann (Aker BioMarine)», heter det.

Konsernsjef Charles Høstlund i NRS opplyser til TDN Finans at offshore-konseptet er ventet å koste i underkant av 900 millioner kroner.

- Driftsstart vil være cirka to år etter innvilgelse av tillatelsene, så vi kan se for oss for eksempel tredje kvartal 2018. Det er det vi jobber ut ifra, sier Høstlund til TDN Finans.

Han sier at i utgangspunktet tenker de et konsept med fire enheter, der alle disse enhetene vil kunne produsere 3.000 tonn laks per enhet.

Det bekreftes av Akers kommunikasjonsdirektør Atle Kigen.

F.v. Atle Kigen og Øyvind Eriksen, Aker.
F.v. Atle Kigen og Øyvind Eriksen, Aker. (Foto: Aleksander Nordahl)

- For å gjøre dette bedriftsøkonomisk interessant, trenger vi å ha et visst antall konsesjoner. Det er bakgrunnen til at de har søkt om 15 konsesjoner, sier Kigen.

Aker har eierposter i hvitfiskselskapet Havfisk og krillselskapet Aker Biomarine. Kigen sier at Aker enn så lenge ikke har tenkt på å gå inn direkte som eiere av oppdrettsselskap.

- Det er ikke planen i dag. Akers engasjement er gjennom hvitfisk og miljøsertifisert krillfangst i værharde områder. Samtidig har vi en hovedeier som er fisker, og det naturlig at vi vurderer å gjøre nye og spennende ting innen sjømatnæringen, sier Kigen.

Investeringen skal deles 50/50 mellom Aker og NRS i et felleseid selskap.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Han er Statoils dyreste mann

Pålegger utslaktning i Nord-Trøndelag

Møgster selger for milliard i Lerøy  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Her trekker Rubio seg fra kampen om Det hvite hus
Her trekker Rubio seg fra kampen om Det hvite hus
Marco Rubio holder pressekonferanse der han kunngjør at han trekker sitt presidentkandidatur etter å ha tapt hjemstaten Florida med klar margin til Donald Trump.
00:41
Publisert: