– Vi har undervurdert hvilken pris forbrukerne er villige til å betale, sier sjømatanalytiker Alexander Aukner i DNB Markets.

Meglerhusets analytikere trodde opprinnelig at lakseetterspørselen skulle falle når prisene steg over 40 kroner per kilo, så 50 kroner, så 60 kroner.

I år har den offisielle lakseprisen Statistisk sentralbyrå rapporterer, på det høyeste vært 65,71 kroner. DNB Markets har nå sluttet å anslå hva smertegrensen er for hva laksekjøperne er villig til å betale.

De høye lakseprisene har gjort sjømatsektoren til en vinner på en ellers oljetynget Oslo Børs, og kommer av store biologiske utfordringer i både Norge og Chile. Chile har i tillegg betydelige finansielle og markedsmessige utfordringer.

Resultatet er et ventet fall i det globale laksetilbudet på rundt syv prosent i år. Samtidig blir etterspørselen bare større og større.

Vedvarende høye priser

– Vi har kjøpsanbefaling på hele sektoren. Det er sterke indikasjoner på at vi står overfor en veldig god treårsperiode med priser over 50 kroner, sier Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård, som har Grieg Seafood, Salmar og Marine Harvest som sine toppvalg i sektoren.

Prisene Nordea-analytikeren forventer, er i alle fall 25 prosent høyere enn snittet de seneste årene.

Giskeødegård får støtte av sin motpart i Handelsbanken Capital Markets, analytiker Kjetil Lye.

– Utsiktene for høye lakseprisnivåer er veldig gode. Min vurdering er at det fortsatt er oppside i disse aksjene, sier han.

DNBs Aukner påpeker at lakseprisene alltid har kollapset på grunn av vekst i tilbudet, og poengterer at det på mellomlang sikt er svært vanskelig å se for seg noe særlig tilbudsvekst.

– Det kommer ikke fra Norge eller Chile, og da kan de andre lakseproduserende landene gjøre nesten akkurat som de vil, sier han.

Fortsatt gunstig verdsettelse

Mens flere investorer begynner å bekymre seg for verdsettelsesnivået generelt på Oslo Børs, er situasjonen ganske annerledes i lakseaksjene.

– Vi har kjøpsanbefaling på hele sektoren, sier Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giske­ødegård, som tror det sterke lakse­markedet vil vare i flere år.
– Vi har kjøpsanbefaling på hele sektoren, sier Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giske­ødegård, som tror det sterke lakse­markedet vil vare i flere år. (Foto: Aleksander Nordahl)
Praktisk talt hele den norske analytikerstanden tror sektoren skal videre opp selv om den allerede har steget kraftig det seneste året. Giskeødegård sier oppdrettssektorens verdsettelse i forhold til ventet inntjening fortsatt er svært gunstig sammenlignet med nær sagt hvilken som helst annen sektor i verden.

– Det har vært en formidabel oppjustering av inntjeningsestimatene, så selv om aksjene har doblet og tredoblet seg de seneste årene, så er prisingen bare marginalt høyere enn for to-tre år siden, sier Giskeødegård.

Aukner er minst like entusiastisk.

– Oppdrettsselskapene ser ikke dyre ut. De tjener helt sinnssykt mye penger nå, sier han.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.