På en pressekonferanse fredag morgen presenterte fiskeriminister Elisabeth Aspaker en ny alternativ måte å styre den fremtidige veksten i oppdrettsnæringen på.

Trafikklys

I dag bestemmes veksten av tildelingsrunder i form av nye konsesjoner eller økt tillatt mengde fisk per konsesjon. Et annet alternativ kan være å innføre ordning med en årlig prosentvis vekst. Eller å lage en handlingsregel basert på miljøindikatorer der kysten deles inn i 11-13 soner.

I disse sonene vil handlingsregelen styres av trafikklys der grønt betyr vekst, gult frys og rødt reduksjon i produksjonen

- Dette vil gi forutsigbarhet for den enkelte oppdretter og samtidig motivere aktørene til å redusere graden av miljøpåvirkning i eget produksjonsområde, sa Aspaker.

Forslaget sendes ut på høring i dag og skal inngå i den kommende stortingsmeldingen om forutsigbar og bærekraftig vekst i havbruksnæringen.

Kan vokse mye

På pressekonferansen sa Aspaker at bærekraftig matproduskjon er noe av det mest fornuftige vi kan bruke den norske kysten til.

- Vi er en stor global matprodusent, og vi kan bli betydelig større. Forskere har anslått at vi kan seksdoble produksjonen frem til 2050, sa hun. Men hun ville ikke indikere hvor stor vekst regjeringen vil legge opp til.

- Nå skal vi vurdere modellen først. Og om vi er enige om det er bærekraft som skal lige til grunn, er det naturens tåleevne som vil avgjøre dette, sa hun.

 

Les også: Eksportbedrifter digger dyr dollar dnPlus

Mutasjon skaper lusekrise dnPlus

Vet ikke hva som gikk galt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.