63.000 stor regnbueørret rømte fra Sjøtrolls oppdrettsanlegg utenfor Bergen under stormen Nina.

Nå melder NRK at fisken er syk og også har viruset PD (pankreas desease) som kan smitte over på villfisk.

Dødelig syk
Norges jeger og fiskerforbund leverte igår sammen med NRK syv regnbueørret fra denne rømmingen til analyse hos professor Are Nylund ved Universitetet i Bergen.

- Ved siden av finneråte har fisken masse hudsår med bakterier. I tillegg har den blødninger innvendig. Den er rett og slett dødelig syk, sier professor Are Nylund til DN.

- Det er en del sykdommer på regnbueørret som ikke smitter villaks eller brunørret, men her har vi også funnet PD som kan smitte over på villaks og brunørret.  Det er dermed en fare for smitte over på villfisk dersom den syke ørreten går opp i elvene, sier han.

-  Det er det store spørsmålet. Holder den seg i sjøen er nok den største smittefaren knyttet til  annen oppdrettsfisk. Derfor blir det nå svært viktig å dokumentere om denne fisken faktisk går opp i elvene, sier Nylund.

 

Les også:
Google kan ta knekken på mobilbransjen
- Vi må regne med en ny «normal» i jobblivet 
Satser milliarder på olje-hopp  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.