Dagens forslag fra regjeringen om rullerende grenser for maksimal tillatt biomasse (MTB) i oppdrettsnæringen kom overraskende på analytikerne. De ser økt produksjon og lavere priser på kort sikt, men de langsiktige effektene er positive.

Regjeringen meldte torsdag at de har besluttet tiltak for å øke lakseoppdrettsproduksjonen. Det tilbys økt fleksibilitet ved at taket for hvor mye fisk som kan stå i sjøen økes i den beste tilvekstperioden, mot at det senkes i resten av året.

Analytikere TDN Finans har snakket med sier at forslaget kom overraskende, og de venter at dette på kort sikt vil føre til en økning i produksjonen.

Analytiker Alexander Aukner i DNB Markets anslår at tilbudet øker med fem til syv prosent, Pareto Securities venter en vekst på fem prosent, mens analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets mener at det kan gi inntil 50.000 tonn høyere produksjon i 2017 enn ellers.

TDN Finans erfarer at nærings- og fiskeridepartementets egne anslag er en vekst på maksimalt fem prosent.

Analytiker Marius Gaard i Swedbank sier at tiltaket totalt sett vil bety at det kommer mer volum i første halvår 2017 enn tidligere ventet siden oppdretterne gis mulighet for å la fisken stå lenger i sjøen på høsten og vinteren, men at det ikke er sikkert at alle vil takke ja til tilbudet.

- Men med dette forslaget vil man tillate mer biomasse i en periode hvor lusepresset normalt er stort, så oppdretterne løper en risiko ved å ta i mot tilbudet. Mister man kontrollen kan man bli straffet ved neste korsvei, for eksempel neste gang det skal tildeles vekst, sier Gaard til TDN Finans.

Aukner i DNB Markets venter at prisene kan falle på kort sikt.

- På mellomlang sikt tror jeg det er bra for næringen at det er vekst, sier Aukner, og mener at dagens kursreaksjoner i oppdrettsaksjene er "fair".

Giskeødegård i Nordea Markets mener også at den negative markedsreaksjonen er logisk når det kommer en uventet tilbudsøkning, men har ikke et entydig negativt syn på forslaget.

- Det positive er at man vil kunne ha en høyere prisoppnåelse på høsten når prispresset er høyest, samtidig som man kan unngå pristoppene i første kvartal fordi volumtilførselen til markedet blir jevnere utover året, sier Giskeødegård.

Nordea-analytikeren mener også at dette vil ha en positiv kostnadseffekt, men en negativ effekt på pris per kilo.

- Oppdretterne kan optimalisere produksjonen og slipper å ta ut fisk på 3,5-4 kilo når de når MTB-grensen. Det vil også være flere kilo å slakte som gir høyere driftsresultat, men prisen vil være lavere per kilo, sier Giskødegård.

Aukner i DNB Markets var særlig overrasket at det virker som regjeringen setter hensynet til vekst foran biologi.

- Det som overrasker er at vi har fått inntrykk av at biologien skal være i førersetet til en hver pris. Denne modellen vil øke biomassen i sjøen på det tidspunktet hvor det er mest biologiske problemer, sier Aukner til TDN Finans, og viser til at den politiske risikoen i caset har økt.

- Den forutsigbarheten som man har lagt opp til etterleves ikke helt, og man svinger litt mer dit hvor vinden blåser enn man fikk inntrykk av i starten, sier Aukner.

Både Aukner og Giskeødegård sier at tiltaket reflekterer at lusesituasjonen i større grad er under kontroll.

- Dette kan være en gulrot. Regjeringen sier at næringen har tatt luseproblemet på alvor, og når dette begynner å virke så tillater regjeringen litt mer vekst enn ellers, sier Giskeødegård.

De selskapene som vil dra størst nytte av tiltakene er de med størst mulighet for organisk vekst og prosessering, mener Aukner, mens Gaard i Swedbank mener at forslaget favoriserer oppdretterne i Nord-Norge.

- De har ofte for lite fisk å slakte på i første halvår. Den nye ordningen kan endre på dette, sier Gaard.

Aukner trekker på sin side frem Lerøy Seafood Group, Salmar og Marine Harvest.

- Grieg Seafood og Norway Royal Seafood har nok vekstpotensiale allerede så for dem er ikke nettoen så positiv. Siden den biologiske risikoen er høyere vil jeg foretrekke de beste selskapene, som Salmar, men det vil være negativt for Bakkafrost med økt tilbud fra Norge sier Aukner.

Lakseaksjene faller kraftig på Oslo Børs, der Marine Harvest er ned 4,5 prosent til 138,50 kroner, Lerøy Seafood er ned 3,3 prosent til 395,40 kroner, Salmar er ned rundt 3,0 prosent mens Grieg Seafood er ned 4,4 prosent.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Salmar-sjef Leif Inge Nordhammer: - Det var i hvert fall uventet - Det var i hvert fall uventet

  - Jeg blir helt matt, altså. Fadderullan.

Laksesmell på børsen

Slipper fri lakseoppdretterne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
- Vi trenger en modig visjon for hele dette landet. Ikke bare for de rike, men for hver og en av oss
Blir hun Storbritannias neste statsminister? Innenriksminister Theresa May har formelt erklært seg som kandidat til å etterfølge David Cameron som leder av De Konservative og statsminister i Storbritannia.
01:04
Publisert:

Cameron: - Jeg angrer ikke på folkeavstemningen
Storbritannias statsminister David Cameron angrer ikke på folkeavstemningen som endte i nei til EU og kaos i Europa. Det sa han på en pressekonferanse tirsdag kveld etter det siste toppmøtet hans i EU.
00:51
Publisert: