Regjeringen vil tilby fem prosent oppdrettsvekst i 2016, mot strenge miljøkrav, melder Nærings- og fiskeridepartementet torsdag.

Veksten gis mot strengere miljøkrav når det gjelder lakselus, som er næringens største miljøutfordring for tiden.

Nærings- og fiskeridepartementet krever at det ikke skal være mer enn 0,2 voksne hunnlus i gjennomsnitt per oppdrettsfisk på lokaliteter der konsesjoner med utvidet kapasitet benyttes.

«Gunstig for miljøet»

Oppdrettere som ønsker å utvide produksjonen må søke innen 1. september i år, skriver departementet.

- Vi er særlig opptatt av å ha effektive tiltak for å motvirke den negative utviklingen med resistens mot lusemidler langs hele norskekysten. Vi har derfor justert lusekravene noe sammenlignet med det som ble foreslått i høringen. Et mindre strengt lusekrav vil kunne bidra til at flere tar tilbudet, og det vil være gunstig for miljøet og motvirke særlig resistensutviklingen, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker i meldingen.

Økt kontroll

Miljøkravene som knyttes til denne veksten vil gjelde for hele tillatelsen, og er blant de strengeste som er satt noen gang. Strenge lusekrav vil bli fulgt opp med økt kontroll.

Vederlaget for kapasitetsøkningen er satt til en million kroner, og halvparten av vederlaget vil tilfalle kommunene.

Parallelt med denne kortsiktige vekstrunden vil regjeringen følge opp arbeidet med det nye langsiktige vekstsystemet nylig vedtatt av Stortinget, og som skal være på plass fra tidlig i 2017. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: Laks minutt for minutt

Laks minutt for minutt
Laks minutt for minutt
00:24
Publisert: