- På vegne av min far er jeg stolt over å stå her og feire våre ti år som fiskeinvestor.

Cecilie Fredriksen står på scenen i aulaen på Norges Handelshøyskole i Bergen og legger i vei i et forrykende tempo på flytende amerikansk. Hun er her i egenskap av å være styremedlem verdens største lakseoppdrettsselskap Marine Harvest, hvor faren er storeier.

Lean and mean

Hun trekker frem faren titt og ofte, titulert ved initialene JF. Hun snakker om hvor viktig det er å holde kontanter i så sykliske industrier som han er inne i. Fredriksen bygget seg opp i shipping, og er i dag også en gigant i rigg, begge deler svært sykliske industrier - i likhet med lakseoppdrett. 

– Min far JFs filosofi kan bare beskrives som «lean and mean». Vi prøver å definere hvor vi er i sykelen. Det er viktig ikke å ha mye gjeld for å beskytte forretningen og aksjonærene. Da kan man også handle som en hauk når anledningen byr seg. Det var det vi gjorde i 2005 da lakseoppdrett banket på døren, sier hun.

  Godt nok for paven

Hun trekker frem tall som dokumenterer oppgangen. Etter at faren tok over Pan Fish-restene i 2005 har omsetningen blitt 14-doblet og markedsverdien 36-doblet. Fremdeles mener hun verdsettingen av det børsnoterte selskapet er ekstremt attraktiv sammenlignet med andre proteinprodusenter.

Hun spår en strålende fremtid for lakseoppdrett med den raske veksten i antall middelklassekonsumenter globalt. Mengden oppdrettslokaliteter vil være naturlig begrenset og representere store inngangsbarrierer for potensielle konkurrenter.

Hun avslutter ved å vise til en spesielt prestisjetung kunde.

- Paven i Roma mottar hvert år laks til jul. Hvis det er godt nok for ham, er det godt nok for oss. Det er det vi kaller hellig vekst!

Les også: Fredriksens talent­fabrikk

Fredriksens nye privatjet dnPlus

Se DNtv: Dette blir Jonas provosert av

Dette blir Jonas provosert av
Erna Solberg ber om at Ap-lederen svarer velgerne nå om han vil ha en skattereform med skattelette eller skatteøkning.
01:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.