Tomra Systems har signert en avtale med eierne av Compac Holding for kjøp av alle aksjene i selskapet for 70 millioner newzealandske dollar pluss en mulig earn-out, ifølge en melding fra Tomra onsdag.

Gjennomføring av avtalen ventes å skje i første kvartal 2017 betinget av godkjenning fra New Zealand Overseas Investment Office, opplyses det.

Kjøpsprisen vil bli betalt med eksisterende trekkrettigheter.

Selgerne vil også få en earn-out knyttet til driftsresultatet for perioden fra juli 2016 til juli 2019. Earn-out-beløpet er begrenset til 230 millioner newzealandske dollar, som er nådd med et samlet driftsresultat etter treårsperioden på 84 millioner dollar.

Det er betalinger ved slutten av regnskapsåret 2017, 2018 og 2019 hvis enkelte delmål er nådd. Hvis det totale driftsresultatet for perioden er under 20 millioner dollar, vil det ikke bli betalt noen earn-out.

Compac har 700 ansatte i New Zealand, Australia, USA, Kina, Sør-America, Spania og Italia og har en ledende posisjon innen sortering av frukt.

Den første innbetalingen vil øke Tomras netto gjeld/ebitda-rate med rundt 0,3, ifølge presentasjonsmateriellet til selskapet.

Venter god margin

Tomra venter at Compac over tid vil få en driftsmargin på over ti prosent.

Det sier finansdirektør Espen Gundersen i Tomra Systems på en presentasjon i anledning oppkjøpet av Compac onsdag.

-Det er definitivt et selskap som er i stand til å oppnå en driftsmargin på over ti prosent, sier han.

Konsernsjef Stefan Ranstrand sier videre at USA er det viktigste markedene til Compac med 50 prosent av omsetningen. 25 prosent av omsetningen kommer fra Oceania og 25 prosent fra Europa og Asia.

Sterke synergier

Compac vil kunne øke bunnlinjen sin med 5-6 millioner newzealandske dollar som følge av Tomra-oppkjøpet. Selskapet skal fortsette som et alenestående selskap, der konsernsjefen i Compac rapporterer til direkte til Ranstrand. Samtidig jobber de med synergier innen marked og salg, operasjoner, teknologisk utvikling og personutvikling.

-Det venter vi at skal gi to millioner newzealandske dollar i synergier for Compac i året i regnskapsåret 2018 og cirka tre millioner dollar i 2019. Ved siden av det venter vi salgssynergier i Europa på 10-20 millioner euro. Skal man legge dette sammen, blir dette synergier på fem til seks millioner dollar i året på bunnlinjen til Compac, sier Ranstrand til TDN Finans.

Han omtaler dette som «substansielt».

-Hvis vi får ut disse synergiene, er det alene nok til å rettferdiggjøre oppkjøpet, ettersom disse synergiene tilsvarer nesten en tiendedel av grunnprisen vi betaler. Det er betryggende at det finnes såpass mange muligheter, sier han.

På selskapets presentasjon i anledning oppkjøpet onsdag, sa Ranstrand at selskapene hadde en ganske variert geografisk fordeling.

-Vi er begge store i Nord-Amerika, men i resten av verden er vi sterke i forskjellige regioner. Compac er sterke i Oceania, hvor vi i liten grad har vært til stede. På den andre siden er vi veldig sterke i Europa og Compac har muligheter til å utnytte den ekspertisen vi har. I Latin-Amerika føler vi at Compac er kommet lengre enn Tomra, sier Ranstrand på presentasjonen.

Han tror dessuten at kombinasjonen av Tomra og Compacs sorteringsprodukter kan være av interesse for mange kunder.

Les også:
Trump vil spille rase-kortet
Oljeserviceselskap kutter 20 prosent
- Fikk sparken for å komme 90 sekunder for sent på jobben én gang

DNtv anbefaler:

- Dette er bra!
DNs teknojournalist tester Play Station VR.
02:57
Publisert:
(test av Playstation VR)

Podkast: Podkast spesial: Statsbudsjettet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.