Tidligere i år la det kinesiske investeringsfondet Kunqi penger på bordet for å kjøpe 100 prosent av det norske it-selskapet Opera Software. Nå kan oppkjøpet stå i fare.

Opera Software opplyser i en melding at Kunqi er usikre på om én av betingelsene knyttet til oppkjøpstilbudet vil bli tilfredsstilt innen budfristen, basert på informasjonen som er tilgjengelig per i dag. Problemene skal gjelde godkjenning fra relevante myndigheter.

Visepresident for kommunikasjon Karin Greve-Isdahl i Opera Software ønsker tirsdag ikke å gå nærmere inn på hvilken godkjennelse selskapet har problemer med eller hvorfor, men flere analytikere peper på at det trolig er den amerikanske CFIUS-godkjennelsen som bremser prosessen.

Mangler godkjenning

Ifølge tidligere børsmeldinger fra selskapet er det nødvendig med fire ulike offentlige godkjenninger. Dette gjelder godkjenning fra kinesiske reguleringsmyndigheter og komiteen for utenlandske investeringer i USA (CFIUS). To til er nødvendig, men sett på som uproblematiske.

CFIUS sorterer under USAs myndigheter og undersøker fusjoner og oppkjøp som medfører at utlendinger får kontroll over amerikanske selskap. Fordi Opera har virksomhet i USA er transaksjonen relevant for CFIUS. Prosessen inkluderer en 30 dagers undersøkelsesperiode og deretter en eventuell andre runde som kan vare opp til 45 dager. Hele prosessen kan dermed ta 75 dager fra CFIUS godtar notifisering, som skjedde 28. april. I dag er det 75 dager siden.

Budgiver ventet at CFIUS-prosessen ville være godkjent innen utgangen av juni.

Skeptisk til kinesisk overtagelse

- Dagens melding henger sannsynligvis sammen med at CFIUS verger seg for å gi godkjennelse til en kinesisk overtagelse. Det er det jeg har hørt, sier en analytiker til TDN Finans.

Analytiker Christer Roth i DNB Markets vet ikke hva som holder prosessen igjen, men sier det er naturlig å tro at det kan dreie seg om CFIUS.

-Men det blir spekulasjoner. Ingenting er foreløpig klart, utover at kjøper ikke har trukket seg. Jeg regner med en ny melding i løpet av de neste tre dagene. Om godkjennelsen ikke kommer på plass før 15. juli tror jeg det blir forhandlet frem en utsettelse av drop dead-dagen. Det er en tidsfrist som kan forlenges. Gitt meldingen virker kineserne fremdeles å være interessert, sier han til TDN Finans.

En tredje analytiker sier til TDN Finans at NDRC- og MOFCOM-prosessene allerede er gjennomført, og at kun SAFE- og CFIUS-godkjennelse gjenstår.

Opera Software skriver at det er i dialog med Kunqi for å finne andre alternativer og vil oppdatere markedet fortløpende.

Tilbudet går ut 15. juli, og investeringsfondet er enda ikke i mål med kjøpet. Aksjekursen er i skrivende stund ned -5,93 prosent på Oslo Børs.

Kunqis bud var på 71 kroner per aksje, noe som verdsetter selskapet til 10,5 milliarder kroner. I skrivende øyeblikk er kursen på 62,25 kroner per aksje.

 

Følg markedene på DN Investor

Les også:

Tesla etterforskes for lovbrudd etter dødsulykke

Ga 76,5 mill. for tomt – bruker den til ny garasje (DN+)

De sikre mastergradene  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25 Min
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.