Mandag ble det kjent at japanske Mitsubishi byr på samtlige aksjer i lakseoppdretter Cermaq, som Den norske stat eier nær 60 prosent av.

Cermaq-styreleder Rebekka Glasser Herlofsen styrer imidlertid klar av bonusbråket som oppsto ifjor.

-  Svaret er veldig enkelt. Dette utløser ingen bonuser for ansatte i Cermaq, sier hun til Dagens Næringsliv.

Bonusbråket

Det skapte rabalder langt inn i de politiske rekker da bonuser til ledende ansatte overskred statens retningslinjer (se faktaboks).

Saken var en betydelig strek i regningen for en svært bonus- og ledelseslønnkritisk næringsminister Trond Giske, som på tidspunktet representerte hovedaksjonæren.

Hans klager kom imidlertid til kort.

Bakgrunn: Statseide oppdrettstopper fikk 12 mill. i bonus og Langer ut mot laksebonuser

- Riktig der og da

Avtaler som var gjort med ansatte for å beholde dem i en kritisk salgsfase, som kunne ende med at de fikk ny arbeidsgiver og i ytterste fall bli arbeidsledig, sto ved lag.

Cermaq-sjef Jon Hindar sier han skulle gjerne vært fjorårets støy foruten. Det var utfordrende for selskapet at det ble en politisk sak av det, erkjenner han.

- Det blir feil å si at det var en trivelig prosess. På den annen side har vi ikke noe problem med å stå oppreist og forklare hvorfor styret mente det var riktig der og da, sier han til DN.

- Innenfor Statens retningslinjer

Cermaq-sjefen har imidlertid klart å tiltrekke seg en japansk beiler uten tilsvarende gulrot denne gang.

- Det har ikke vært et tema i denne prosessen, og det følger ingen ordninger av den typen, sier han.

Hindar eier omkring 6200 aksjer i selskapet, som med dagens tilbud har en verdi på nær 600.000 kroner.

Han mottar i dag en årslønn på omlag 3,5 millioner kroner og kan maksimalt motta en bonus tilsvarende 30 prosent av grunnlønnen, dersom visse måltall for selskapet er innfridd.

- Vi er godt innenfor Statens retningslinjer, sier Hindar.

- All-time high

Styret i Cermaq er positivt innstilt til Mitsubishis tilbud på 96 kroner per aksje, men holder døren ekstra på gløtt ved en minimums fire ukes tilbudsperiode, mot lovpålagte to uker.

Cermaq-styreleder Glasser Herlofsen synes prisen attraktiv.

- Den er såpass god at det er noe som vi må videreformidle til våre aksjonærer. Det er en premie på nær tyve prosent og all-time high mot historiske verdier, det er vi fornøyd med, sier hun til DN.

At beileren brukte nærmere seks måneder på å komme frem til budet, tilskriver hun Mitsubishis grundighet, og at de trengte tiden for å bli komfortabel.

- Hadde vi kjørt en stram og mer rigid prosess, hadde vi kunne miste en slik aktør, som bruker litt mer tid. Det er nok ingen ny tanke for dem. De er svært langsiktig aktør som tenker seg nøye om før de gjør noe, sier Herlofsen.

- Har ikke vært alene

Også toppsjefen er fornøyd.

Mitsubishi kverner allerede igjennom 85.000 tonn laks gjennom systemet sitt både som trader og videreforedler, og er en gammel kunde av Cermaq, forklarer han. Det japanske selskapet har fra før kjøpt seg inn i Chile, og har en lakseproduksjon derfra på 50.000 tonn, ifølge Hindar.

- Dette har nok passet som hånd i hanske for dem. Så har vi hatt en veldig grundig prosess, der det også har vært andre som har henvendt seg til selskapet i samme periode, som vi har hatt en utstrakt dialog med. De har ikke vært alene om dette, sier toppsjefen.

Blir med videre

Han opplever ikke at han har skulle selge arbeidplassen, men tvert i mot at Mitsubishi ønsker å satse på de ansatte og eksisterende ledelse.

- Det som til enhver tid er viktig er å ha aksjonærer som virkelig ønsker å eie et selskapet, for å utvikle det videre. Det opplever jeg at de har et meget sterkt ønske om, sier Hindar. 

- Hvilket perspektiv har du selv?

- Det har vært et premiss fra deres side at ledelsen fortsetter, herunder undertegnede. Det er jeg definitivt innstilt på, sier Cermaq-sjefen.

Les mer om Statens laksesalg:
Japansk frieri sender lakseaksje til topps
– Jeg var helt sikker på at staten ville tjene på det
Salmar åpner for konkurrerende bud
Cermaq åpen for mottilbud
Cermaq og Mitsubishi snakket i månedsvis
- Jeg tror vi kan utelukke en budkrig om Cermaq
Staten vil kvitte seg med Cermaq
Resultatvarsel fra Cermaq
Anbefaler salg av Cermaq
Mitsubishi vil kjøpe Cermaq  

Les også i DN Pluss (krever innlogging):
Kan ende i budkamp om laksekjempe dnPlus

Industridødaren Trond Giske dnPlus
Prøver igjen dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.