74 år etter at Weiders Farmasøytiske ble grunnlagt av cand.pharm. Olaf Weider, selger de fire grenene av Weiderfamilien Weifa. Kjøper er Aqualis, selskapet som ble etablert på restene av Clavis Pharma ifjor. Aqualis er et børsnotert selskap som baserer sin forretning på kompetanse innen marine & offshore og helseindustri. Øystein Stray Spetalen (51) og Glen Rødland (50) er de to største enkeltaksjonærene i Aqualis.

Blant de største aksjonærene finner vi også Rasmussengruppen i Kristiansand. Aqualis hadde før det i dag morges ble innført børspause i selskapet en børsverdi på 480 millioner kroner.

Selskapet vil bli videreført under Weifa-navnet og intensjonen er at selskapet etter hvert vil bli en del av et selvstendig børsnotert selskap, opplyses det i en pressemelding.

Reseptfri storgevinst

Weifa har nær 200 ansatte, i all hovedsak ved selskapets to produksjonsanlegg i Kragerø. Olaf Weider valgte i sin tid å etablere bedriften i kystbyen i Telemark på grunn av godt tilfang av villnyper til Weifa-C Nypeekstrakt, et produkt selskapet fortsatt produserer. Paracet og Ibux er selskapets mest kjente reseptfrie legemidler. Selskapet har en markedsandel på rundt 70 prosent innen smertestillende reseptfrie legemidler i Norge.

Det norske forbrukermarkedet står for rundt 60 prosent av omsetningen som ifjor havnet på omtrent 550 millioner kroner.

Weifa produserer også produkter som Pyrisept og Paralgin Forte samt eksporterer råvarer som metformin, kodein og folkodin til legemiddelindustrien i en rekke land.

Rekordresultater

Ifjor fikk Weifa et rekordoverskudd på rundt 70 millioner kroner. Den bokførte egenkapitalen i konsernet var ved årsskiftet 136 millioner kroner.

Styreleder Tor Bendik Weider (51), som til daglig er konserndirektør i rekrutteringskonsernet Manpower, er barnebarn til gründeren Olaf Weider. Da DN snakket med ham ifjor fortalte han at det ikke har manglet på beilere opp gjennom årene. Men at de fire grenene i Weider-slekten så langt har valgt å takke nei til salg.

–Weifa har vært i familien i over 70 år. Om den blir værende det i ytterligere 70 timer eller 70 år, det vet ingen i dag. Men vi har lagt en ambisiøs plan i styret som vi følger og som vi er komfortable med, sa han.

Aqualis het inntil 2013 Clavis Pharma og ble etablert i 2001 da det overtok rettighetene til potensielle nye legemidler basert på basert på den såkalte lipid vektor teknologien (LVT) fra Norsk Hydro.

 

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.