Gjødselsesprodusenten Yara bekrefter fusjonssamtaler med amerikanske CF Industries, ifølge en melding tirsdag.

Samtalene omhandler en fusjon av "likeverdige parter", ifølge en melding.

"Diskusjonen er i en tidlig fase, og det kan ikke gis noen garantier om at disse diskusjonene vil resultere i noe transaksjon", heter det.

Kommunikasjonsdirektør Esben Tuman bekrefter at meldingen er blitt fremprovosert av rykter og sier det var riktig å gå ut meldingen nå.

- Vi har indikasjoner på at det kunne være rykter rundt dette i markedet, og valgte derfor å gå ut med dette i dag, sier han til Dagens Næringsliv.

Yara-aksjen var opp omkring 20 prosent sålangt i år, og to prosent den siste uken, før dagens melding.

- Hva gjør dere nå?

- Dette er et prosjekt som er i en tidlig fase. Per nå har vi ingen ytterligere info å gi om prosessen, sier Tuman.

Slo Yara i budkrig

CF Industries er i likhet med Yara produsent av nitrogenbasert kunstgjødsel.

Selskapet ble grunnlagt i 1946 som et handelsselskap for en gruppe amerikanske regionale landbrukskooperativer. Senere har selskapet utviklet seg videre som distributør og senere produsent av kunstgjødsel.

Selskapet ble børsnotert i New York i 2005. I 2010 kjøpte CF Industries en annen amerikansk gjødselsprodusent, Terra Industries, foran nesen på nettopp Yara.

Yaras planlagte oppkjøp av Terra ville blitt et av norgeshistoriens største.

Yara var villig til å betale 4,1 milliarder dollar, tilsvarende 24,1 milliarder kroner for Terra Industries. Men da CF Industries kom med et bud som var på rundt på 4,7 milliarder dollar, kastet Yara inn håndkleet.

CF Industries er basert i Deerfield, Illinois, utenfor Chicago og verdsettes til 78 milliarder kroner.  Yara ble verdsatt til omkring 85 milliarder kroner før dagens melding.

Yara-aksjen stiger rundt syv prosent 335,30 kroner på Oslo Børs. Det verdsetter Yara til omkring 93 milliarder kroner.

DN har ikke lykkes med å få kontakt med Yara-styreleder Leif Teksum sålangt tirsdag.

Les også:
XXL prises til inntil 8,7 milliarder
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.