Etter å ha vunnet en serie knusende seire mot meglerhusenes indre selskaper, der store deler av meglertoppenes inntekter ble vurdert som arbeidsinntekt og ikke kapitalinntekter med 28 prosents beskatning, er skattemyndighetene i full gang med en ny skattejakt i finansbransjen: Partnere i oppkjøpsfond, skriver Dagens Næringsliv.

Skatt Øst varsler at partnere i rundt 40 private oppkjøpsfond får en skattesmell før nyttår. På grunn av den såkalte fritaksmodellen kan det for disse bety inntil 50 prosent i skatt på inntekter de til nå har kunnet ta ut skattefritt.

– Vi har mange saker på gang, og det er store beløp som vil bli omklassifisert, sier Øyvind Bakken, seksjonssjef i Skatt øst, til DN.

Hentet inn milliarder i ekstra skatt

Han anslår at det bare frem til nyttår er snakk om ti saker og en halv milliard kroner som gjøres om fra kapitalinntekt til lønnsinntekt med påfølgende økt skatt for partnerne det angår.

Siden 2007 har skatteetaten hentet inn 5,5 milliarder skattekroner fra meglerhusene i disse sakene.

– Sakene har til felles at det er den enkeltes arbeidsinnsats, ikke selskapene, som står for verdiskapingen. Problemstillingen er dermed den samme som i indre selskaper, sier Bakken til DN.

Forvaltere av oppkjøpsfond tar ofte honorar på 20 prosent av eventuell avkastning som overstiger åtte prosent i fondene. Dette kalles «carried interest» eller «carry» internt i bransjen. Det er den avkastningen rådgiver eller forvalter av det aktuelle aktive eierfond har krav på som følge av den risiko som er tatt.

Frykter kapitalflukt
Partner Tellef Thorleifsson i vekstfondet Northzone Ventures omtaler opplysningene fra Skatt øst som «bad news».

– Når jeg skriver at dette er «bad news», tenker jeg at det vil være synd dersom det norske skattevesenet legger seg på en aggressiv beskatningslinje, skriver Thorleifsson i en epost.

Han frykter kapitalflukt og at Norge som investeringsdestinasjon vil lide som følge av Skatt Østs linje.

– Norge vil da legge seg høyere enn de fleste andre land det er naturlig å sammenligne seg med. Det vil ikke være positivt for norsk venture- og PE-næring (Venture betyr vekstfond og Private Equity betyr oppkjøpsfond, red.anm.) fremover, skriver Thorleifsson.

- Risiko er nøkkelordet
Generalsekretær Knut T. Traaseth i Norsk Venturekapitalforening (NVCA) mener seksjonssjef Øyvind Bakken i Skatt øst tar feil når han sier at problemstillingen for oppkjøpsfond er den samme som for meglerhusenes indre selskaper.

– I motsetning til deltagerne i de indre selskapene, er hovedregelen at forvaltere i oppkjøpsfond tar en reell og ofte betydelig risiko ved at de investerer i fondene sammen med andre investorer. Risiko er nøkkelordet, sier Traaseth.

Les hele saken og se hva lederne i noen utvalgte oppkjøpsfond tjener, i Dagens Næringsliv fredag.


Les også: Slangen i skatteparadiset - vil innføre dødsstraff for banker


Tidenes skattesmell for «skattesmarte» meglere (2011)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.