Gert Munthe går av som leder i oppkjøpsfondet Herkules for å slippe yngre krefter til. Avgangen kommer etter et utfordrende år.

Gert Wilhelm Munthe (58) går over som styreformann i selskapet han startet og er hovedaksjonær i. Han forblir aksjonær.

– Jeg ønsker å styrke ledelsen ved å forfremme to dyktige ansatte, sier Munthe.

Overgangen kommer etter et utfordrende år for oppkjøpstoppen. Ifjor sommer meldte fondet at det kun hadde fått inn 2,5 milliarder kroner til sitt siste fond, 1,5 milliarder under målsetningen og 3,5 milliarder under forrige fonds størrelse. I september ifjor slo Munthe det norske butikkinnredningsselskapet New Store Europe konkurs og tapte dermed over 400 millioner kroner. Munthe var selv ansvarlig for investeringen. Og i januar i år tapte Herkules den viktige skattesaken mot Skatteetaten i Borgarting lagmannsrett, som fondet hadde vunnet i Oslo tingrett. Skattekravet var på nesten 300 millioner kroner og saken ligger nå til behandling i Høyesterett.

– Jeg tror dette er viktig og riktig for Herkules og jeg vet det er riktig for Gert Munthe, sier Munthe.

– Jeg startet Herkules for 13 år siden. I min tid har vi gjennomført 100 bedriftsoppkjøp, det kan således være et riktig tidspunkt å gi stafettpinnen videre, legger han til.

Optimistisk

Han legger ikke skjul på at skattesaken har vært en belastning.

– Det tar masse tid og energi bort fra kjernevirksomheten vi driver. Men vi er optimistiske på skattesakens utfall i Høyesterett og vi regner med at norske myndigheter legger til rette for konkurransedyktige vilkår for de aktive eierfondene i Norge. Dette er en eiermodell som er viktig for det totale eiermiljøet i Norge, sier Munthe.

Han poengterer at han ikke har noen planer om å trappe ned selv om han nå går over i en styreleder-rolle.

– Jeg vil fremover fokusere min tid på investeringer, som samtalepartner for den nye ledelsen og på våre investorer og eksterne relasjoner, sier Munthe.

42-åring til topps

Han startet oppkjøpsfondet i samarbeid med Johan H. Andresens Ferd, med Morten Blix og Tore Rynning-Nielsen som de første ansatte, men ingen av disse tar over ledertrøyen. Den går til 42 år gamle Sverre B. Flåskjer.

– Gert har bygget opp Norges største private equity-miljø (oppkjøpsfond red.anm.) og jeg føler meg beæret over å ha blitt vist tilliten, sier Flåskjer.

Han har jobbet i Herkules i ni år og har før det hatt lederstillinger i Lilleborg, Nidar, Orkla og konsulentfirmaet McKinsey. Han har hatt ansvaret for investeringer innen merkevarer og detaljhandel i Herkules, blant annet de svært vellykkede investeringene i Nille, Estrella Maarud og Espresso House.

– Det viktige for Herkules blir å skape minst like god avkastning fremover og helst bedre, sier Flåskjer.

– Vi må bli bedre på å utvikle selskaper. Verdiskapingen i fremtiden skjer ved å drive selskapene og bygge relasjoner, ikke ved å låne mer penger i banken som kanskje var tilfellet for 15 år siden, legger han til.

Ny daglig leder

Flåskjer vil lede hele fondet, partnerskapet og den viktige investeringskomiteen som innstiller til styret på hvilke investeringer som skal gjennomføres. Munthe gjennomfører også en lederendring til. 41 år gamle Patrik B. Egeland blir operasjonssjef og daglig leder i fondet med ansvar for alle ansatte som ikke er partnere. Egeland har jobbet 11 år i Herkules, og har som Munthe og Flåskjer også bakgrunn fra McKinsey. Han får i tillegg administrativt ansvar for alt som ikke har med investeringer å gjøre.

– Jeg tror todelingen av lederskapet er bra for firmaet. Jeg er fast på at vi trenger en mer robust modell enn det som var tilfellet hvor jeg har hatt ansvaret for alt, sier Munthe.

Munthe, Blix og Rynning-Nielsen forblir hovedaksjonærer med i overkant av 50 prosent eierskap i fondet. Flåskjer, Egeland og tre andre partnere eier resten. Det er ingen avganger knyttet til lederendringene.

– 40-årene er riktig tidspunkt for å gå inn i en lederrolle i firmaet og tunge stillinger i samfunnet generelt. Sverre og Patrik er de soleklare og opplagte valgene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Har gjort potet-gull på Maarud

Fikk 92 prosent i skatt
 

Les hele avisen.