Partnerne Lars Thoresen og Bjarne Lie i det nordiske fondet Verdane Capital akkurat fulltegnet et fond på to milliarder svenske kroner.

– Vi har snakket med internasjonale investorer i ett år og er stolte av å ha gjort dette på egen hånd, sier Lie.

Verdane har spesialisert seg på å kjøpe opp porteføljer av eiendeler i små og mellomstore bedrifter innen e-handel, it og energiteknologi. Ofte tar fondet mellom 20 og 40 prosent eierandel i selskapene.

– Det er få aktører som kjøper porteføljer av selskaper på denne måten og derfor er vi ofte uten konkurranse fra andre fond. Det har nok fristet investorene, mener Thoresen.

Det nye fondet har i løpet av kort tid kjøpt eiendeler i 14 e-handelsselskaper i Norden og to teknologiselskaper i Norge – Verdande og Aptomar. Totalt er det investert rundt en halv milliard kroner.

– Rundt halvparten av selskapene vi kjøper, tjener penger. Vi investerer nesten utelukkende vekstselskaper som skal generere en høyere inntjening og da kan vi selge med en god fortjeneste, sier Thoresen.

Verdane har over seks milliarder svenske kroner under forvaltning i fem fond. På ti år har investorene i snitt fått 2,7 ganger kapitalen som er investert. Rundt halvparten av investorene i det siste fondet er fra Norden, mens resten er fra Europa og USA.

– Det har vært noen veldig gode år for å samle inn penger, men det vil bli vanskeligere å investere dem, sier Harvard-professor Josh Lerner.

I Holmenkollen har professoren møtt investerings­rådgivere som merker større utfordringer med å hente inn penger til investeringer i år.

Les også:
Intel steg markert på Nasdaq
Swedbank: Statoil-aksjen er for dyr  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.