Det er gjennom familieselskapet Eføy Investering Ertvaags pasjon for eldre eksklusive biler kommer frem. Det heleide datterselskapet Classic Cars Asset Management hadde ved nyttår biler for mer enn 40 millioner kroner på balansen. Men i år er det investert enda mer.

– Jeg har kjøpt biler for over 20 millioner kroner i år, sier Ertvaag.

Det er ikke biler for folk flest som står i den hemmelige garasjen utenfor Stavanger. Ertvaag avviser ethvert spørsmål om å fotografere bilparken.

– Nei, sier han kontant.

– Hvilke biler er det du kjøper?

– Det er Ferrari, Aston Martin, Bugatti, Porsche og Lamborghini, sier Ertvaag.

I Ertvaags garasje står det blant annet hele fem Ferrarier, blant annet de meget eksklusive moderne råskinnene Enzo og F40-modellene. I tillegg eier han den meget sjeldne Bugatti EB110 og to Lamborghinier, blant annet verdens første super-suv Lamborghini LM.

«Den kuleste bestefaren»

Det er mer enn 20 år siden Ertvaag kjøpte sin første veteranbil.

– Men jeg klarer aldri gjøre noe halvveis. Nå har jeg ansatt to mann for å styre dette. Det du må huske på er at dette er en enormt stor investeringsklasse internasjonalt, og prisene har gått i været de siste årene, sier Ertvaag.

Og legger til uhøytidelig:

– Grunnen til at jeg holder på med biler er at jeg skal bli den kuleste bestefaren i gaten om tre uker.

I sommer solgte Ertvaag en av sine biler for over syv millioner kroner på auksjon i London.

– Det var en Aston Martin 1964-modell, James Bond-modellen brukt i Goldfinger, sier Ertvaag.

– Hva er samlingen din verdt?

– Dette markedet har gått tre- eller firegangeren de siste tre til fire årene, sier han.

Det betyr at Ertvaag trolig har biler for over 100 millioner kroner i samlingen sin.

Dyrest hus i byen

Verdiene i bilsamlingen kommer ikke frem i regnskapet i familieselskapet Eføy Investering som ifjor fikk et resultat før skatt på nærmere 65 millioner kroner. Den bokførte egenkapitalen er på nærmere 229 millioner kroner og familien har satt av 16 millioner kroner i utbytte.

– Disse verdiene stammer i hovedsak fra verdiene som er skapt i HitecVision. Vi har satset mye og får nå betalt, sier Ertvaag.

Tilsammen har Ertvaag kommittert seg for investeringer på tilsammen 400 millioner kroner i de fem fondene HitecVision nå har under forvaltning. Til gjengjeld har Eføy Investering, direkte og indirekte, store eierandeler i forvaltningsselskapene som får store inntekter fra forvaltningen av fondene.

- Disse verdiene stammer i hovedsak fra verdiene som er skapt i HitecVision, sierOle Ertvaag.
- Disse verdiene stammer i hovedsak fra verdiene som er skapt i HitecVision, sierOle Ertvaag.
I tillegg til biler og finansielle investeringer i HitecVision satser Ertvaag stort på eiendom sammen med broren John Arild Ertvaag gjennom selskapet Camar Eiendom der Eføy Investering har 25 prosent av aksjene. Eføy Investering har bokført et utbytte på 50 millioner kroner fra Camar Eiendom i 2014. Dette utbyttet kommer delvis fra en stor gevinst fra salget av 50 prosent av aksjene i eiendomsselskapet Hinna Park.

– Biler og eiendom er en portefølje av investeringer som ikke kommer i konflikt med investeringene som gjøres av HitecVision. Det er det viktigste for Eføy Investerings investeringsstrategi, sier Ertvaag.

Også på det helt private planet satser Ertvaag stort på eiendom. Han har under oppføring det som kommer til å bli Stavangers desidert dyreste hus. Nærmere 100 millioner kroner koster trolig det rundt 1000 kvadratmeter store huset.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.