Den som pusser opp kjøkkenet eller soverommet, opplever ofte at det blir veldig synlig at også stuen trenger fornyelse. Slik er det med den rødgrønne regjeringen også.

SV pusset opp sin fløy i regjeringen i vår. Audun Lysbakkens avgang gjorde at det ble enda lysere og friskere enn partiet egentlig ville. Men forøvrig var fornyelsen akkurat det den nye SV-ledelsen ønsket.

Senterpartiet brukte anledningen igår til å pusse opp garasjen og fjøset . Skiftene av statsråder i Samferdselsdepartementet og Landbruksdepartementet handler om at partiet ruster seg til valgkampen.

Magnhild Meltveit Kleppa tar ikke gjenvalg til Stortinget neste år. Hun er altså uansett på vei ut. Samferdsel blir en av de viktigste sakene både for regjeringen og Sp frem mot valget. Og Kleppa er ikke den sterkeste debattanten de rødgrønne har, selv om hun ler mye. Dermed erstattes hun av Marit Arnstad .

For Lars Peder Brekk er det ikke hyggelig å gå av som landbruksminister kort tid etter at bøndene i sinne skrev slagord på rundballer mot ham og regjeringen. Han ville trolig blitt skiftet ut uavhengig av bondebråket. Men bråket gjør at endringen blir ekstra kjærkommen for et parti med desperat behov for en følelse av ny giv. Brekks avgang handler også om å løfte frem Sps nestleder Trygve Slagsvold Vedum og gi ham statsrådserf#229 før det er for sent.

Hverken Brekk eller Kleppa ba om å bli avløst. De skiftes ut fordi partileder Liv Signe Navarsete og resten av partiledelsen har lagt en strategi for valget.

Mens SV og Sp har pusset opp hver sin fløy i regjeringen, bedriver Arbeiderpartiet mest støvtørk og litt forsiktig ommøblering i stuen. Forrige Ap-endring var i høst da Knut Storberget gikk av som justisminister, Grete Faremo tok over, mens Espen Barth-Eide kom inn som ny statsråd i Forsvarsdepartementet.

Mens SV og Sp har pusset opp hver sin fløy i regjeringen, bedriver Ap mest støvtørk og forsiktig ommøblering

Ap har 12 medlemmer i regjeringen. Halvparten vil ikke stille på liste ved valget neste år. Det er Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Sigbjørn Johnsen, Grete Faremo, Hanne Bjurstrøm, Anne-Grete Strøm-Erichsen og Espen Barth-Eide.

Hvis Ap mister regjeringsmakt, forsvinner disse seks ut av politikken. De tar ikke med seg sin statsrådserf#229 inn i Aps stortingsgruppe. De tar den med seg ut i noe annet. Det påfallende er at statsminister Jens Stoltenberg ikke ser ut til å være opptatt av å sikre at en ny generasjon i partiet får regjeringserf#229 før det er for sent.

Sentrale kilder i både SV og Sp lurer på når endringene kommer i Ap. Flere har trodd de ville komme nå etter at Stortinget har tatt ferie og mens det fortsatt er tid for en ny statsråd til å sette seg inn i statsbudsjettet. Men da Sp i forrige uke ba Stoltenberg fastsette en dato for utskifting av de to Sp-statsrådene, ble det raskt klart at Ap ikke ville skifte statsråder samtidig. Når det ikke skjer endringer før sommeren, kan de drøye helt til etter at statsbudsjettet er lagt frem i oktober. Da har eventuelle nye statsråder under et år på seg før valgkampen.

Noen endringer kommer nok også på Aps statsrådsliste. Den mest opplagte kandidaten for utskifting, er helseminister Strøm-Erichsen. Helse og omsorg er alltid viktig i valgkamper. Slik blir det neste år også. Strøm-Erichsen har selv varslet at hun er på vei ut ved at hun har takket nei til å renomineres til Stortinget. En helseminister på vei ut og med skrammer etter rabalder om lokalsykehus, den evige kampen om storfusjonen i Oslo og krevende oppkl#229er om kreftgaranti vil ikke være noe godt kort i helseoppgjøret før valget neste år.

Hvis Strøm-Erichsen ikke er skiftet ut i god tid før valget, skal jeg spise et Happy Meal. Eller et Kinderegg .

Kjetil B. Alstadheim er kommentator i Dagens Næringsliv.
Følg @kjetilba på Twitter

DN Play: Marit Arnstad gjør comeback som statsråd:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.