35,0 prosent av næringslivslederne tror at lønnsomheten i egen bedrift blir bedret neste 12 måneder, mens 23,5 prosent tror på en svekkelse, viser Norges Banks forventningsundersøkelse for tredje kvartal som ble lagt frem onsdag.

Det er nå 11,5 prosentpoeng flere som tror på bedring enn svekkelse. Dette er en framgang fra andre kvartal hvor det tilsvarende tallet var 1,6 prosentpoeng, opplyser Perduco, som har gjennomført undersøkelsen på oppdrag for sentralbanken, i en pressemelding onsdag.

- Optimismen er betydelig større enn i fjerde kvartal 2008 og første kvartal 2009 hvor nettotallet var negativt med rundt 20 prosentpoeng. Optimismen er også noe større i bedrifter med minst 50 ansatte enn i bedriftene med færre enn 50 ansatte, heter det i meldingen.

Venter økt sysselsetting - og lavere lønnsvekst
29,9 prosent av næringslivslederne tror at deres bedrift vil ha flere ansatte om 12 måneder, mens 23,6 prosent tror de blir færre ansatte. Det betyr at netto 6,3 prosentpoeng flere tror på en økning enn en nedgang i antall ansatte. I andre kvartal 2009 var det like mange som trodde på oppgang som nedgang, etter at det i de to foregående kvartalene var flest som trodde på nedgang. Optimismen er noe større i bedrifter med færre enn 50 ansatte enn i de større bedriftene.

Partene i arbeidslivet nedjusterer sin forventning til gjennomsnittlig årslønnsvekst i 2009 fra 3,8 prosent i andre kvartal til 3,7 prosent i tredje kvartal 2009. Det er arbeidsgiverne som nedjusterer sine lønnsforventninger for 2009.

Husholdningene forventer høyere inflasjon
Ifølge undersøkelsen oppjusterer økonomiekspertene sitt estimat på prisstigningen om 12 måneder fra 1,9 prosent til 2,0 prosent. Partene i arbeidslivet holder sitt estimat på 2,2 prosent prisstigning de neste 12 månedene uendret, mens næringslivslederne justerer opp sitt estimat fra 2,2 prosent i andre kvartal til 2,3 prosent i tredje kvartal. Husholdningene forventer en prisstigning de neste 12 månedene på 3,1 prosent, mot 2,1 prosent i forrige kvartal.

Andelen av husholdningene som forventer renteøkning de neste 12 månedene gikk opp fra 32,3 prosent i andre kvartal til 73,3 prosent i tredje kvartal 2009. Andelen som forventer rentefall gikk ned fra 25,5 prosent til 3,7 prosent i samme periode.

Les også: Sikrere på rentehopp i oktober (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.