ANALYSE: Når sentralbanksjef Ben Bernanke og de andre medlemmene i Federal Reserves rentekomite offentliggjør sin rentebeslutning i kveld, kommer en hel finansverden til å saumfare pressemeldingen som følger rentebeskjeden.

Hvert eneste ord vil bli tolket, vridd og vendt på av ekspertene.

- Dette er en situasjon hvor ord betyr mer enn handling, sier økonom David Rosenberg i Merrill Lynch til Marketwatch.

Spenningen før kveldens offentliggjøring knytter seg ikke bare til selve rentebeslutningen, men også til hva sentralbanken sier om nåtid og fremtid i amerikansk økonomi.

Kanskje kommer det et hint om at det kan være slutt på rentekuttene for denne gang. Eller en antydning om en pause på møtet i juni, før renten eventuelt kuttes ytterligere til høsten.

Rentekrøll
Som regel bevilger sentralbanken seg en halv A4-side til pressemeldingen. Da kan det være vanskelig å få med alle nyanser.

Det fikk sentralbanken smertelig erfare etter rentemøtet i oktober ifjor. Den gang antydet Federal Reserve at risikoen for en nedkjøing av økonomien og risikoen for høyere inflasjon mer eller mindre oppveide hverandre. Markedene gjorde helomvending, og i kredittmarkedene, der krisen allerede hadde slått ut i full blomst, førte meldingen til at situasjonen ble betydelig forverret.

Ifølge Bloomberg News priser markedet inn 80 prosent sannsynlighet for at renten kuttes med 0,25 prosentpoeng i kveld. Dermed havner den amerikanske styringsrenten på 2,00 prosent. 3,25 prosentpoeng under nivået den lå på frem til september ifjor.

Fortsatt nedsiderisiko
Det amerikanske aksjemarkedet har hentet seg kraftig inn igjen etter den foreløpig siste bunnen i midten av mars, da sentralbanken måtte bidra med nødhjelp for å hindre at den kriserammede investeringsbanken Bear Stearns gikk konkurs.

Oppturen har fått flere til å mene at rentemedisinen virker, og at den verste delen av krisen nå er lagt bak oss.

Men ifølge Financial Times mener toppene i Federal Reserve at den bedrede situasjonen i finansmarkedene knapt nok har ført til noen reduksjon i den såkalte halerisikoen, risikoen for en dyp og forlenget resesjon i amerikansk økonomi.

Ifølge avisen er sentralbanksjef Ben Bernanke av den oppfatning at oppturen i finansmarkedene fortsatt er svært skjør, og at markedene fortsatt er sårbare for dårlige nyheter.

Baklengs karusell
Bernanke og hans nærmeste kolleger er urolige for den vanskelige situasjonen i pengemarkedene. Men mest av alt er de bekymret for kanalen som går bakveien fra en svekket realøkonomi og tilbake inn i finansmarkedene.

Forbrukertilliten er fortsatt svært lav og fallende. Amerikanske husholdningers oppfatning om sin nåværende situasjon og om fremtiden kan gi en negativ resesjonsdynamikk. Får den fotfeste, vil en fallende økonomi føre til fallende fortjenester for bedriftene, og i sin tur føre til en ny nedtur i aksjemarkedet.

Samtidig vil en svakere økonomi føre til økt mislighold av en hel rekke kredittprodukter, fra boliglån til kredittkortgjeld. Bankene har allerede tatt gigantiske tapsavskrivninger etter at markedsverdien er blitt mer eller mindre nullet ut på flere typer gjeldsbaserte verdipapir. Federal Reserve mener likevel at et bare er et fåtall uheldige omstendigheter som må inntreffe før tapene øker markert.

Venter og ser
Og med fortsatt nedsiderisiko til stede i økonomien, vil renten høyst sannsynlig kuttes med 0,25 prosentpoeng i kveld. Samtidig kan banken komme til å antyde en pause i juni. Ikke fordi det er slutt på rentekuttene for denne gang, men for å gi sentralbanken en mulighet til å analysere de økonomiske dataene etter at første halvdel av 2008 er unnagjort.

Ifølge Financial Times vil amerikansk økonomi få et markant, men kortvarig oppsving på grunn av myndighetenes skatterabatter. Sjekkene blir sendt ut i disse dager, men tusendollarspørsmålet blir hvor mye og hvor lenge stimulansepakken hjelper.

Dersom stimulansen fører til at oppturen i aksjemarkedet fortsetter, forbrukerne blir mer optimistiske og boligprisfallet avtar, vil sentralbanken kunne komme til å fokusere mer på inflasjonsrisikoen og ta tilbake noen av rentekuttene ved å heve renten gijen.

Hvis ikke, kan det komme nye rentekutt til høsten.

Fedreal Reserve vil vente og se. Og det bør vel igrunnen alle andre også gjøre.

Einar Takla er finansjournalist i DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.