Orkla har omsider lyktes med sitt første større oppkjøp av en ledende merkevarebedrift siden konsernet i fjor høst annonserte å ville bli et rendyrket merkevarekonsern.

I en børsmelding fredag melder Orkla å ha kjøpt tann- og malerkostselskapet Jordan for 1,18 milliarder kroner.

- Jordan er et selskap med lange tradisjoner, og innehar sterke merkevarer med solide posisjoner i sine hjemmemarkeder. Dette kjøpet er helt i tråd med vår strategi om å ekspandere innenfor merkevarer i Norden, sier konsernsjef Åge Korsvold i Orkla.

Korsvold har dermed levert sitt første oppkjøp mindre enn to måneder etter han ble midlertidig satt i stillingen etter Bjørn Wiggens brå avgang. Prosessen rundt Jordan har imidlertid pågått i flere måneder, opplyser Orkla til DN.no fredag.

Konsernet har vært under kritikk for ikke å ha levert på sin strategi om å ekspandere merkevareområdet. Korsvold har imidlertid, i likhet med den tidligere ledelsen, gitt uttrykk for at prisene på aktuelle kandidater har vært for høye.

Les også: Orkla strever med å finne kjøpsobjekter og Orkla vil bli et rent merkevareselskap

Selger er Jordan AS, som har vært et norsk familieeid selskap siden det ble etablert i 1837.

- Jordan har de siste årene gjennomført store og viktige forbedringsprosjekter som har skapt grobunn for lønnsom vekst. Vi har vurdert ulike strategiske veivalg for å sikre selskapet fortsatt fremgang og er trygge på at Orkla som eier vil løfte Jordan, sier Per-Arnfinn Brekke, som er konsernsjef i Jordan og også representerer sjette generasjon i eierfamilien.

Jordan er markedsleder i Norden på tannbørster, tannstikkere og tanntråd, samt malerverktøy. I Norge er Jordan i tillegg en ledende leverandør av oppvaskbørster og mikrofiberkluter til dagligvarehandelen. Selskapet har også eksportvirksomhet til flere land utenfor Norden.

Jordan er også Europas tredje største produsent av malerverktøy, under blant annet merkevarer som Anza, Spekter og Hamilton. Datterselskapet Peri-dent er en av verdens ledende produsenter av tanntråd.

I 2011 var Jordans samlede omsetning på omkring 900 millioner kroner, ifølge meldingen. Driftsresultatet (EBITA) var 90 millioner kroner og driftresultatet før avskrivninger og nedskrivninger (EBITDA) var 120 millioner kroner. Antall ansatte ved utgangen av 2011 var rundt 620.

Avtalen som er inngått innebærer at Orkla ASA kjøper 100 prosent av aksjene i Jordan Personal & Home Care AS og Jordan House Care AS. Oppgjøret er kontant og på gjeldfri basis.

Jordan vil inngå som en del av Orkla Brands Nordic, ifølge meldingen.

Orkla-aksjen ORK faller 0,73 prosent til 42 kroner fredag.

Åge Korsvold var utilgjengelig for kommentarer fredag.

Les også:
- Jeg spurte om det som sto i avisen var sant

Heyerdahl blir trist av utviklingen i Orkla


Hagen: - Ikke til salgs

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.