Orklas heleide datterselskap Lilleborg AS byr på samtlige A-aksjer i Jotun AS som ikke allerede er i Orklas eie, det vil si totalt 72.019 A-aksjer. Tilbudsprisen på 70.000 kroner per A-aksje er med kontantoppgjør.

Ved fullt aksept vil det koste Orkla fem milliarder kroner å sikre seg full kontroll med Jotun.

- Jotun er et flott selskap, og vi har aldri lagt skjul på at vi ønsker en større eierandel. Som eventuell majoritetseier vil Orkla videreføre og styrke Jotun strategisk og operativt langs de linjer som har ligget til grunn de siste årene, med en klar intensjon om å videreføre hovedkontoret i Sandefjord, sier konsernsjef i Orkla Bjørn M. Wiggen i en pressemelding.

Må ha 50 prosent
- Gjennomføring av tilbudet er bl.a. betinget av at Orkla etter andre aksjonærers eventuelle utøvelse av forkjøpsretter til aksjer oppnår en samlet eierandel i Jotun AS som representerer mer enn 50 % av stemmene i selskapet. Orkla eier fra før 41.981 A-aksjer og 103.446 B-aksjer i selskapet, hvilket tilsvarer 42,5 % av kapitalen og 38,2 % av stemmene i Jotun, ifølge en melding fra Orkla.

Styreleder Odd Gleditsch og Gleditsch-familien sitter på flere store aksjeposter i Jotun.

Kom ikke overraskende
Jotuns konsernsjef Morten Fon sier at det lenge har vært kjent at Orkla har villet kjøpe seg opp i Jotun. Derfor kom ikke budet overraskende på ledelsen.

- Det har vært to store aksjonærgrupper i Jotun, og Orkla og Gleditsch-familien har i alle år hatt en god relasjon. Men vi har alltid visst at Orkla ønsket seg majoritet, og dette papiret er en konkretisering av flere uformelle samtaler opp gjennom årene, sier Fon til DN.no.

Han forteller at Jotun-ledelsen har vært godt fornøyd med eierne.

- Jotun har hatt en fin utvikling gjennom mange år, sier Morten Fon.

Milliardoverskudd ifjor
Jotun har over 80 selskaper og nær 40 produksjonsanlegg fordelt på alle kontinenter. Hovedkontoret ligger i Sandefjord.

Usikkerhet om råvaresituasjonen og markedsutviklingen i forskjellige regioner gjør at Jotun, ifølge Dagens Næringsliv, regner med et svakere resultat i år enn i 2010, da konsernet leverte sitt største overskudd noensinne; 1,3 milliarder kroner før skatt. Men den finansielle stillingen betegnes fortsatt solid, og det investeres i fabrikkprosjekter i USA, Kina og Brasil. I tillegg satses det på ny produksjonsstruktur og oppgradering av administrasjonsbygningene i Norge.

- Jotun er det foretrukne alternativet for Orkla som utgangspunkt for en videre satsing innen malingindustrien. Maling vurderes som et område som passer godt inn i Orklas langsiktige industrielle strategi. Jotuns sterke merkevare og markedsposisjon gir gode muligheter for langsiktig vekst internasjonalt. Orkla har de nødvendige forutsetningene til å gjøre Jotun i stand til å posisjonere seg i en fremtidig konsolidering i bransjen, sier Wiggen.

- Betydelig kontrollpremie
Dersom Orkla oppnår 50,1 prosent av stemmene, medfører dette en total investering på 1,1 milliarder kroner. Dersom samtlige A-aksjonærer aksepterer tilbudet, vil Orklas eierandel i Jotun utgjøre 63,6 prosent av kapitalen og 90,9 prosent av stemmene. Samlet kjøpesum vil i så fall bli fem milliarder kroner.

- Det er betydelig forskjell på innflytelsen knyttet til A- og B-aksjen i Jotun, ved at en A-aksje gir 10 ganger så mange stemmer som en B-aksje. Orklas tilbud gjelder de stemmesterke A-aksjene, og det er derfor knyttet en betydelig kontrollpremie til disse A-aksjene, ifølge meldingen.

Akseptperioden utløper 30. september 2011, dog slik at Orkla har rett til å forlenge denne fristen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.