Orkla selger de heleide skogselskapene Borregaard Skoger AS, AS Børresen og Borregaard Vafos AS til Statskog for totalt 1.725 millioner kroner.

Salget kommer, ifølge en børsmelding, etter en bred prosess med stor konkurranse og flere attraktive bud.

Enorme områder
Salget omfatter cirka 1,1 millioner dekar, hvorav cirka 750 000 dekar produktiv skog. Borregaard Skogers eierandel i Statskog-Borregaard Skogsdrift (SB Skog) omfattes også av transaksjonen, ifølge meldingen.

Borregaard Skoger ble etablert i 1902 av britiske Kellner-Partington Pulper Company Limited for å sikre råstofftilgangen til Borregaards fabrikk i Sarpsborg.

Skogeiendommene er fordelt på fire fylker og 19 kommuner med til sammen 150 adskilte enheter. 80 prosent av eiendomsmassen ligger i Hedmark, hvorav en tredel i kommunene Våler og Trysil.

Åpent marked
Helt siden salgsplanene ble kjent i februar, har kommuner og lokale skogeiere gått høylytt ut og argumentert for at Orklas skog bør forbli på norske hender.

I 2003 ble bestemmelsen om konsesjonsplikt for kjøp av aksjer i selskaper som eier skog fjernet av daværende landbruksminister Lars Sponheim.

Dermed var det fritt frem for hvem som helst å kjøpe Orklas skog - til markedspris. I Oslo har et hundretall advokater og ansatte i finansbransjen jobbet på vegne av ulike aktører med skogsalget, som er det største i Norden på mange år.

Jakt, fiske og friluftsliv
Til slutt ble det altså Statskog som la mest penger på bordet.

- At Statskog SF på forretningsmessig grunnlag har lykkes i å kjøpe eiendommene vil gi foretaket et bedre grunnlag for effektiv drift, samtidig som mulighetene for å tilrettelegge for jakt, fiske og friluftsliv styrkes. Fra Orklas børsmelding registrerer jeg at dette har skjedd etter en bred prosess med stor konkurranse og flere attraktive tilbud. Samtidig vil dette muliggjøre et omfattende salg av spredte skogteiger foretaket eier fra før, noe som vil bidra ytterligere til å styrke foretakets økonomi. Dette vil være i tråd med formålet med statens eierskap og foretakets mål, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Avtalen er inngått med forbehold om Stortingets godkjennelse. Gjennomføring forutsetter også at Konkurransetilsynets godkjennelse foreligger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.