- Oppdatert sak først publisert 22:13 tirsdag -

Orkla-sjef Åge Korsvold går kraftig i rette med økonomiprofessor Victor D. Norman ved NHH i en kronikk i onsdagens utgave av Dagens Næringsliv.

Norman gikk i en kronikk i DN lørdag til angrep på importvernet, som han inntil nylig trodde var opprettet for å beskytte bøndene og bosetningen i distriktene. Så oppdaget han at vernet var til for å beskytte norske selskaper som Orkla, Tine, Synnøve Finden, Nortura, Rema og Norgesgruppen.

- Kronikken fra en så informert og ressurssterk person som Victor Norman er en påminnelse om at myter, fordommer og galt faktagrunnlag er en stor risikofaktor når en ny jordbrukspolitikk skal utformes, skriver Korsvold i sitt innlegg.

- I bekymringsmodus
- Vi er i bekymringsmodus, sier Håkon Mageli, konserndirektør med særlig ansvar for kommunikasjon og handelspolitikk i Orkla, til DN.

Han mener den nye regjeringen har signalisert store endringer i landbrukspolitikken, uten å være tydelig på hva som skal gjøres.

- Det verste for oss er at det blir fri import til det norske markedet for bearbeidede landbruksprodukter, eksempelvis pizza, bakervarer og sjokolade, uten å gi norsk industri mulighet for å importere råvarer. Hvis regjeringen gjennomfører en ensidig barbering av tollsatsene, da har den gjort det. Da har den i praksis nedlagt en hel industri, sier Mageli.

Orkla er Norges største mat- og merkevareprodusent, med en markedsverdi på cirka 48 milliarder kroner.

- En utflagging av produksjonen fra Norge er ikke noe vi ønsker, men dette kan bli en realitet ved en feilslått politikk. Det er bøndene og deres tilknyttede selskaper som vil stå igjen som taperne. Likeledes vil mange industriarbeidsplasser forsvinne, skriver Åge Korsvold i sitt innlegg.

Baserer seg ikke på trusler
Han oppfordrer landbruksminister Sylvi Listhaug til å nedsette et ekspertutvalg som kan sørge for en grundig konsekvensutredning.

- Politikken blir ikke utformet basert på trusler, om en kan kalle det det. Det er ikke det som kommer til å styre den politikken jeg skal føre, sier Listhaug til Dagens Næringsliv om Orklas trussel om å flagge ut hvis jordbrukspolitikken endres kraftig.

Åge Korsvold var ikke tilgjengelig for ytterligere kommentarer igår.

Les hele saken i Dagens Næringsliv onsdag.

Les også: Slik vil Orkla-sjefen revolusjonere maten din


<b>LO-lederen sjokkert over blåblå landbrukspolitikk</b>


Listhaug: - Det viktigste er at det er lys i huset


Navarsete advarer mot borgerlig matkrise
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.