Hovedindeksen på Oslo Børs har levert en avkastning på nær fem prosent så langt i år.  Det er et langt stykke fra avkastningen på IBC-indeksen i Venezuela, ifølge en liste Nordnet har utarbeidet.

– Den soleklare vinneren blant verdens aksjemarkeder i år er Venezuela. Aksjeindeksen IBC, som utgjør de 15 mest likvide aksjene på børsen i Caracas, har steget med 235,7 prosent så langt i år og over 19.500 prosent de siste fem årene, sier norgessjef i Nordnet Anders Skar.

Det er stykke ned til plass nummer to og tre,  som er Jamaica og Argentina, med en børsoppgang på henholdsvis  84 og 57 prosent i år (se tabell lenger ned i saken).

Følg utviklingen på Oslo Børs her

Skyhøy risiko

Sterk avkastning til tross. Når inflasjonen er ventet på rundt 180 prosent i 2015, er realavkastningen for aksjer i Venezuela  lite å trakte etter.

– Venezuela er dessuten et utilgjengelig land å investere i for utlendinger. Det er meg bekjent ingen børsnoterte fond som speiler indeksen i Venezuela, og det rapporteres at det er svært vanskelig å overføre penger ut av landet, sier Skar.

Rett etter de tre nevnte pallplasseringene, følger børsindekser fra 13 europeiske land.

– Den europeiske sentralbanken (ECB) er på tå hev for tiden og bidrar med sterke stimuli til kapitalmarkedene i form av kvantitative lettelser. Dette er positivt for europeiske aksjer, sier Skar.

Svak krone sikrer avkastning

Alle avkastningstall er i lokal valuta. Norske kroner har svekket seg betydelig mot valutaer som amerikanske dollar, euro, britiske pund den seneste tiden. Det vil si ati investeringer  på utenlandske børser gir ekstra avkastning som følge av kronesvekkelsen mot mange andre valutaer.

– Det har generelt vært positivt for nordmenn å være investert i utenlandske markeder i år som følge av kronesvekkelsen, sier Skar.

Det fordrer imidlertid at aksjefondet ditt eller investeringen din ikke er valutasikret.

Neste års vinner?

Selv om det ikke er mulig å tjene penger på historisk børsoppgang, kan det være noe å lære av å se seg litt i bakspeilet.

–  Å spå neste års vinnere er vanskelig. Historisk utvikling er nyttig informasjon, men selvfølgelig ingen garanti for fremtidig avkastning, sier Skar.

Den globale indeksen MSCI All Country World Index, som representerer totalt 46 land, har falt med 2,4 prosent så langt i år.

– Ved å kjøpe et globalt aksjefond reduserer du risikoen ved å spre pengene på mange aksjemarkeder. Dette er det beste alternativet for de aller fleste, sier Skar.

Skar legger til:

– Ønsker du litt spenning, er det ikke noe galt i å satse deler av porteføljen din på utvalgte land eller regioner. De fleste børsene er lett tilgjengelige. For det første har du mange tradisjonelle aksjefond som har investeringsmandat til å investere i ett enkelt land. For det andre finnes det børsnoterte aksjefond (ETF) som speiler børsutviklingen i forskjellige land eller regioner, sier Skar.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Merkel i motvind møter kritiske partifeller

Widerøe legger ned tre ruter

Dårligste Ap-måling på to år

Se DNTV: Slik lykkes du som gründer

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert: