Hovedindeksen på Oslo Børs dundret ned fra start onsdag. I løpet av minutter var hele tirsdagens opptur borte. I skrivende stund er indeksen ned over fire prosent.

- Det er et kraftig fall. Det blir en reversering av oppgangen vi så igår, som kom på et oljeprisløft. Dét løftet ble reversert til i dag. Jeg tror det er veldig mye av forklaringen, i tillegg til veldig svak utvikling i Asia, sier aksjestrateg Erik Roland i Nordea Markets til DN.

Prisen på førsteposisjonskontrakten på nordsjøoljen Brent har onsdag formiddag beveget seg helt ned mot de svakeste nivåene på 12 år.

I skrivende stund er prisen 27,99 dollar, som er en nedgang på rundt 0,8 dollar per fat siden tirsdagens sluttnotering. I løpet av tirsdagens handel ble imidlertid kontrakten handlet over 30 dollar fatet for første gang på en uke.

I Asia falt flere av de store børsene kraftig tilbake onsdag morgen. Tokyo endte ned 3,7 prosent, mens Hongkong falt 3,8 prosent.

- Det er de samme driverne som har tynget markedet så langt i år, sier Roland.

- Ikke grunn til å ha noe krakk

Siden nyttår er Oslo Børs ned over 14 prosent.

- Vi tror fortsatt ikke dette er starten på et krakk. Vi mener signalene fra verdensøkonomien fortsatt er så gode at det støtter inntjeningen i selskapene. Så lenge man kan vise til noe vekst så er det ikke grunn til å ha noe krakk i aksjemarkedene, sier Roland.

Uttrykket børskrakk blir gjerne brukt om et fall på 20 prosent eller mer i løpet av en kort tidsperiode.

- Når det er sagt, så er det frykten som herjer nå. Oljeprisen er blitt en stemningsindikator på den frykten. Så lenge oljeprisen stuper, vil du sannsynligvis ikke se noen bedring. For å se bedring, må du se en bedring i oljeprisen, sier Roland.

Høyere vekst i år enn ifjor

Tirsdag slapp Det internasjonale pengefondet IMF oppdaterte prognoser for utviklingen i verdensøkonomien. Fondet nedjusterte vekstprognosen for globalt bnp med 0,2 prosentpoeng i både 2016 og 2017 til henholdsvis 3,4 og 3,6 prosent. I 2015 var veksten 3,1 prosent, ifølge fondets anslag.

- Man tror fortsatt på høyere vekst i 2016 enn i 2015 i alle regioner bortsett fra Kina. Og at det blir lavere vekst i Kina i 2016 er ingen overraskelse. Så lenge veksten er der så vil det mest sannsynlig støtte selskapsinntjeningen og gjennom det støtte prisingen av aksjer på børsen, sier Roland.

- Kan kjøpe jevnt og trutt

- Hva råder du kundene til å gjøre på dager som denne?

- Vi tror dette er en korreksjon. Og korreksjoner - etter at det har falt så mye som det har gjort nå - burde man kjøpe, sier Roland.

-  Men det er ikke noe feil i å være forsiktig. Man trenger ikke å gire og man trenger ikke å kjøpe alt på en gang. Men man kan kjøpe jevnt og trutt i ukene fremover. Stå bi ved de langsiktige sparestrategiene man forhåpentligvis har. Da skal man bruke disse nedturene i aksjemarkedene til å vekte seg opp i aksjer, sier Nordea-strategen.

Les også:

Statoil-aksjen under 100 kroner  

Hongkong-dollar på sitt laveste siden 2007

Oljeprisen faller under 28 dollar fatet

Se DNtv:

- Lav oljepris slår ikke dirkete inn på finanspolitikken i Norge
Men på sikt vil norske politikere i større grad enn før måtte velge mellom et tollbeskyttet landbruk og for eksempel eldreomsorg og skole, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt.
02:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.